Банката на Кипър наляла 800 млн. евро в руското си поделение

Банката на Кипър наляла 800 млн. евро в руското си поделение

Банката на Кипър, най-голямата финансово-кредитна институция на острова, е наляла свежи пари в размер на 800 млн. евро в дъщерното си поделение, руската Юниаструм. Това е разкрил бившият вицепрезидент на банката пред разследващите власти в Кипър, които проучват причините, довели до финансовата криза на острова, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Евдокимос Ксенофондос казал, че за да може сега банката да си върне обратно тези пари, ще трябва да препродаде Юниаструм на голяма финансова институция и тя на свой ред да започне да връща въпросните капитали. По думите му сделката е струвала 565 млн. евро, а сега банката едва ли ще може да осигури и 100 млн. евро от препопродажбата на Юниаструм.

Кипърските власти разследват обстоятелствата във връзка с покупката на руската Юниаструм от Банката на Кипър през 2008 г.

Юниаструм е опериращ на руския пазар клон на Банката на Кипър, за която има съмнения, че благодарение на нея крупни вложители са успели да спасят парите си по време на избухналата криза на острова.

Кипърските власти бяха принудени да "подстрижат" незастраховани депозити в двете най-големи банки през март, за да изпълнят условията за получаване на спасителна помощ от 10 млрд. евро от международните кредитори, като за първи път в кризата на еврозоната вложители претърпяха загуби.

Кипърците все още живеят в условия на контрол над капиталите, което също е прецедент за еврозоната.

Проблемите на Кипър, който се присъедини към еврозоната през 2008 г., бързо нараснаха и доведоха до постепенно закриване на Кипърската народна банка - Лайки (Laiki), с огромни задължения, а голяма част от депозитите над 100 000 евро бяха конвертирани в ценни книжа, за да подкрепят Банката на Кипър.

Обхватът на разследването покрива разширяването към Гърция, корпоративното управление и това защо кипърските банки са купили огромно количество гръцки облигации. Кипърските банки загубиха около 4,5 млрд. евро, когато лидерите на ЕС се съгласиха в края на 2011 г. на отписване на част от гръцкия дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа