Управляващата коалиция в Австрия е пред разпад

Райнхолд Митерленер

Райнхолд Митерленер обяви, че се оттегля от постовете си на вицеканцлер на Австрия, министър на икономиката и шеф на десноцентристката Австрийска народна партия заради вътрешнопартийни разногласия и напрежение със социалдемократите, които са неин коалиционен партньор, предаде ДПА.

Оставката на вицеканцлера повдигна въпроса дали коалицията ще се срине.

"Мисля, че ми стига", заяви той на набързо свикана пресконференция в партийната централа във Виена, и добави, че работата му е станала "безрадостна и безпредметна", имайки предвид месеците на спорове в партията за качествата му на ръководител.

61-годишният Митерленер каза, че напуска постовете си на 15 май. Той оглави Австрийската народна партия през 2014 г. Очаква се мястото му да заеме 30-годишният външен министър Себастиан Курц, който е за твърда имиграционна политика и е един от най-популярните политици в Австрия.

Митерленер положи усилия да спаси разтърсваната от конфликти управляваща коалиция със социалдемократите на канцлера Кристиан Керн. Но хардлайнерите в Народната партия открито поставиха под въпрос бъдещето на партньорството, което съществува без прекъсване от 10 години.

Очаква се партийното ръководство да се събере на заседание през уикенда, съобщи австрийската агенция АПА.

По-късно днес федералният канцлер Кристиан Керн призова Австрийската народна партия да продължи да работи с неговата социалдемократическа партия и да не предизвиква предсрочни избори.

"Убеден съм, че има смисъл да използваме оставащата ни повече от една година, за да направим необходимите промени в страната", заяви Керн на спешно свикана пресконференция. Мандатът на правителството изтича през есента на 2018 година.

Керн предложи на външния министър Себастиан Курц да работят заедно за реализирането на реформите. "Целта ми е да продължа сътрудничеството с Народната партия", подчерта той.

Канцлерът добави, че разработената съвместно от двете партии правителствена програма се ползва с обществена подкрепа.

"Съжалявам, че Райнхолд Митерленер взе решение да подаде оставка и винаги съм уважавал приноса му за развитието на страната", заяви Керн. "За последните 12 месеца постигнахме правителството постигна много. Икономическото развитие и трудовият пазар се движат в положителна посока", подчерта той.

Споделяне

Още от Европа