Управляващите и БСП избраха брата на ДПС депутат за заместник омбудсман

Управляващите и БСП избраха брата на ДПС депутат за заместник омбудсман

Народното събрание избра Метин Казак за заместник омбудсман със стабилното мнозинство от 136 депутати от общо 167 в пленарна зала. 31 народни представители от СДС и ДСБ бяха против кандидатурата на брата на депутата от ДПС Четин Казак, издигната от избрания преди седмица за омбудсман Гиньо Ганев от БСП.

Тази номинация е резултат от поредния пазарлък на бъдещия ляво- центристки кабинет на НДСВ, ДПС и БСП, възмути се по време на дебата Благой Димитров от ДСБ. Според него избраните за овакантените длъжности и постове миналата седмица са бомба със закъснител, независимо от резултата на парламентарния вот след два месеца.

В защита на Метин Казак, Ахмед Юсеин от ДПС го определи като “чисто и младо момче”. Гиньо Ганев пък изрази мнение, че Метин Казак не е обременен от външни влияния и двамата заедно ще успеят да създадат една независима институция.

“Няма да позволим някои на висок глас да ни внушава или с тих партиен шепот да ни нашепва”, закани се Ганев пред депутатите. В мотивите си за свой заместник Гиньо Ганев сочи, че проявите на Метин Казак като човек и гражданин го очертават като личност с развито чувство за справедливост и такт в отношението с хората и институциите.

Казак е завършил международно право в Бургундския университет и от август м.г. до момента оглавява политическия кабинет на министъра без портфейл Филиз Хюсменова в Министерски съвет. Преди това е бил експертен сътрудник. Карал е и стаж в администрацията на президента.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?