Управляващите игнорираха призива на ЕП за спиране на еврофондовете заради корупция

ЕК потвърди, че няма връзка между монитронговите доклади и еврофинансирането

Управляващите игнорираха призива на ЕП за спиране на еврофондовете заради корупция

Както се очакваше, управляващите изтълкуваха препоръката на Европейския парламент (ЕП) за спиране на еврофинансирането за България като вредителски акт на ГЕРБ, прокаран предизборно чрез ЕНП. Препоръката, която няма законодателна стойност, но е силен политически сигнал и опит за обвързване на еврофондовете с напредъка на страната в борбата с корупцията, бе гласувана в четвъртък като част от резолюция за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за изпълнение на бюджета през 2012 г.

 

ЕК не може да спре еврофондовете за България заради докладите за липса на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност по мониторинговия механизъм, заяви по този повод в петък еврокомисарят данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

 

Той напомни, че няма пряка връзка между еврофондовете и мониторинговите доклади.

 

"Ще продължим да работим с българското правителство, за да укрепим допълнително системата за управление и контрол на фондовете", каза Шемета.

 

Той съобщи, че предстои хора от екипа на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан да посетят България и да разговарят с българските власти за подобряването на системите за ръководство и управление на използването на европейските средства.

 

Въпреки твърденията на европейските институции за изолирания характер на мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешния ред, страните членки на ЕС вече неформално го обвързаха с членството на България и Румъния в Шенгенското пространство.

 

Златанова видя българско участие в заплахата за спиране на еврофондовете

 

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова допусна "българско авторство на текста", гласуван от ЕП. Тя напомни, че този текст няма законодателна стойност, а препоръките в доклада са "стотици и засягат по един или друг начин всички страни от Евросъюза".

 

"За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София. Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното. Правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година. Спекулира се много, че докладът касае това правителство. Периодът, който се визира там, е 2012-а година", каза Златанова пред БНР.

 

Бившият премиер Бойко Борисов обаче повтори, че при тройната коалиция спират еврофондовете, а при ГЕРБ ги пускат.

 

ГЕРБ: Има опасност от свръхдефицит

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър по европейските фондове Томислав Дончев коментира, че възможността за спиране на еврофондовете не означава, че всички проекти са в риск.

 

По думите му големият риск е държавният бюджет, който трябва да продължи да обслужва всичко, което до момента се е правило с европейски пари. Това означава обезателно процедура на свръхдефицит, каза Дончев.

 

Председателят на парламентарната комисия по управление на еврофондовете Деница Караджова (БСП) обясни, че и в момента се плащат средства от бюджета.

 

"По линия на оперативна програма "Околна среда" или е малко странно хора, които три години и половина са управлявали системата, в момента да прехвърлят цялата отговорност на правителство, което е от една година", каза Караджова.

 

Тя също смята, че гласуваният текст в Европарламента е предизборен акт.

 

"Депутати от Европейската народна партия (ЕНП) използват и по този начин се намесват в изборната кампания", каза Караджова.

 

Бойко Борисов припомни обаче, че евродепутатите на ГЕРБ са гласували срещу този текст.

 

Юлиана Николова: България стои по-добре в сравнение с други

 

Директорът на Центъра за модернизиране на политики и съветник на бившия премиер Бойко Борисов по усвояването на еврофондовете Юлиана Николова коментира, че връзката между мониторинга и евросредствата е некоректна.

 

"Парламентът преди избори е изключително силно политически орган и винаги се правят този вид спекулации. Лошото е, че българските депутати не успяха да мобилизират достатъчно съпротива срещу това изречение да влезе в резолюцията на парламента… Българското правителство е трябвало да направи всички политически усилия това да не влезе. Тази резолюция, сама по себе си, е некоректна", каза Николова пред БНР.

 

"Когато у нас управляваха десните, преди години социалистите правеха подобни резолюции и опитваха, с по-малък успех обаче, да влязат в тези доклади", напомни тя.

 

По думите ѝ "не можем да не бъдем доволни от България", тъй като в доклада се посочва, че на България са ѝ наложени 30 финансови корекции от Европейската комисия, от които 29 са по двата земеделски фонда. Докато други държави, които се смятат за добри по борбата с корупцията, имат повече. Швеция например, има около 100 финансови корекции.

 

"Споменава се, че трябва да се вземат мерки там, където по Програмата за развитие на селските райони и по Фонда за гарантиране допуснатите грешки са над 2%, да бъде обърнато специално внимание на Комисията, когато ни наблюдава. България се споменава в компанията на държави като Германия, Франция, Португалия, Литва, Италия. Става дума единствено и само за двата земеделски фонда", обясни Николова.

Споделяне

Още по темата

Още от България