Управляващите не се разбраха за имунитетите, но сближиха позиции с БНС

Управляващите от БСП, НДСВ и ДПС не стихнаха до единно мнение за промените в конституцията, свързани с депутатския имунитет. Това стана ясно в петък, когато приключи срокът за внасяне на писмени предложения по проекта за промени в основния закон преди второ четене.

Почти по доследния момент в петък между юристите от трите парламентарни групи течаха консултации по корекциите на този текст, но до окончателна позиция така и не се е стигнало. Това показват внесените промени с подписа на тримата председатели Михаил Миков от БСП, Анелия Мингова от НДСВ и Лютви Местан от ДПС, в който липсва текст, свързан с имунитетите.

Преди седмица лидерите на тройната коалиция възложиха да се изготви предложение, което да отразява както повишените обществени очаквания, така и европейските практики.

Точната позиция ще стане ясна в понеделник-вторник, коментираха за Mediapool депутати от управляващото мнозинство. За вторник е насрочено и първото заседание на временната комисия за разглеждане на внесените предложения по същество.

Депутати допълниха, че вероятно един от проблемите в тази насока е свързан с предстоящия парламентарен дебат по доклада на комисията, която трябваше да се произнесе има ли основание да се снеме имунитета на депутата от БНС Стефан Софиянски по четирите искания на главния прокурор Никола Филчев.

Борислав Българинов от БНС категорично отрече пред Mediapool неговата група да е водила преговори с управляващите и да е договаряла подкрепа и второто четене на промените в конституцията.

В петък обаче стана ясно, че тройната коалиция е възприела и внася като свое предложението на БНС, предвиждащо не само ¼ от депутатите, но и Висшият съдебен съвет (ВСС) да може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС).

Очаква се управляващите да приемат и предложението на БНС депутатите сами да могат да поискат сваляне на своя имунитет чрез писмена декларация до Народното събрание.

Аз сам ще внеса в понеделник такава декларация, заяви съпредседателят на БНС Стефан Софиянски. По думите му това щяло да покаже, че наистина стои на тази позиция.

Колегите му от БНС коментираха, че след като не внасят изменение в разгледания на първо четене текст за депутатския имунитет, значи той се подкрепя.

Юристи обясниха пред Mediapool, че макар от мнозинството да не са внесли отделен текст за депутатския имунитет, за основа на окончателния проект може да се използва внесено от друга група предложение.

Такава основа за управляващите можела да бъде инициативата на Георги Близнашки от БСП, който без санкцията на ръководството и коалиционните партньори внесе предложение, според което прокуратурата може да разследва депутат, без да иска решение от Народното събрание. Разрешение от парламента обаче ще се налага при повдигането на обвинение. Мотивите са, че за искането си прокуратурата трябва да има “достатъчно данни”, които няма как да се съберат, ако няма разследване.

Предложението на ДСБ предвижда изцяло да отпадне имунитетът на народните представители и всички с приравнен имунитет, тоест президент и конституционни съдии.

От тъмносинята опозиция настояват и за отпадане на имунитетите на следователите и прокурорите, като с имунитет да останат само съдиите и те да могат да бъдат задържани само с решение на ВСС.

Темата за имунитетите не е засегната и в предложението на ОДС. Синята опозиция внася единствено предложение за промени, които дават по-голяма самостоятелност на местната власт. Сходна идея имат и от БНС.

От групата на Мозер, Каракачанов и Софиянски са на мнение, че тези поправки могат да бъдат гледани по време на второ четене благодарение на променените правила за разглеждане на конституционните изменения. Така текстовете, които на второ четене получат мнозинство от две трети, продължават по т.нар. бавна процедура, като те могат да бъдат внесени за повторно разглеждане от два до пет месеца.

По думите на депутатите от БНС, това им давала възможност да внесат допълнителни промени, които да преминат по процедурата с 2/3 мнозинство, въпреки че не са гледани на първо четене.

Всички останали юристи обаче се обявиха срещу възможността на второ четене да се гледат промени, които не са разглеждани на първо. В конституцията пише как може да се променя конституцията, бе категорична Екатерина Михайлова от ДСБ.

Предложенията на ОДС и БНС предвиждат общините да имат правото да определят размера на местните данъци, както и вида и размера на местните такси. Изменението предвижда още Народното събрание да определя само видовете местни данъци, но не и размера им.

Всички политически сили предлагат омбудсманът да има право да сезира Конституционния съд, като единствено в предложението на БНС е заложена промяна на името, тъй като според тях думата “омбудсман” не се възприема добре в обществото и по-добре той да се нарича “обществен защитник”.

От ДСБ предлагат единствено прокурорът да подлежи на изслушване и освобождаване от Народното събрание. Според гласуваните на първо четене поправки същата процедура се прилага и спрямо председателите на ВКС и ВАС.

ДСБ посочват, че шефовете на двете съдилища трябва да могат да бъдат освобождавани единствено от Конституционния съд.

Приключване на процедурата в КС предлага и депутата от БСП Георги Близнашки. Неговото предложение обаче включва и тримата върховни магистрати.

Друго предложение на ДСБ е да отпадне текстът за правомощията на министъра на правосъдието спрямо съдебната власт. Срещу правомощията на министъра на правосъдието и тяхното разписване се обявяват и от БНС. Техните мотиви са, че конституцията регламентира дейността не на министъра на правосъдието, а на Министерски съвет.

Пред Mediapool Борислав Българинов коментира, че промените, които мнозинството предлага да залегнат в конституцията, могат да бъдат записани в Закона за съдебната власт.

Според прецизираното предложение на управляващите от БСП, НДСВ и ДПС по отношение на министъра на правосъдието отпада идеята той да управлява имуществото на съдебната власт, както и възможността да прави кадрови предложения.

Внесеният текст предвижда той да участва в организирането на квалификацията на магистратите и контролира дейността по образуване, движение и приключване на делата.

От мнозинството обаче са запазили предложението министърът да предлага бюджет на съдебната власт и да го внася за обсъждане във ВСС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?