Управляващите опровергаха Свинаров, че на 30 юни се изтегляме от Ирак

Няма промяна в позицията на България за участие с военен контингент в Ирак след предаването на управлението на страната от коалиционните сили на местно правителство. Това заявиха шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност д-р Венко Александров и заместник-министърът на външните работи Петко Драганов и опровергаха думите на министъра на отбраната Николай Свинаров, че няма да останем в Ирак без покана от бъдещото правителство.

В сряда Николай Свинаров каза, че не може да застане зад думите на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл - че ще останем в Ирак независимо дали местното правителство ще ни иска. Изявлението му се доближава до позицията на Франция и Германия, които смятат, че чуждестранните сили трябва да напуснат Ирак, ако не бъдат поканени да останат от бъдещото иракско правителство. Вашингтон иска "отворен мандат" на войските, който да се подновява всяка година, докато иракската власт поиска да бъде прекратен. Колин Пауъл отхвърли вчера мнението на британския премиер Тони Блеър, че бъдещата власт в Багдад ще има право на вето върху военните операции на коалицията.

Свинаров подчерта, че страната ни ще разчита Съветът за сигурност на ООН да приеме нова резолюция за Ирак, след което да има искане на местната власт за продължаване на операцията там. На резолюция за оставането ни разчитат и депутатите.

С уговорката, че не е чул думите на министъра, шефът на външната комисия Александров заяви, че парламентът не смята да променя позицията на България, но ние сме били готови с реакция и при вариант, че новото правителство в Багдад не желае след 30 юни присъствието на коалиционните сили.

Александров не каза какъв е вариантът, но посочи, че няма логика да говорим за скорошно изтегляне на българския контингент. Обстановката в Ирак е напрегната и по данни на разузнаването не може да се очаква тя да бъде омиротворена твърде бързо, съобщи той след като външната комисия изслуша информации от МВнР, МО и служба "Военна информация" за положението в Ирак.

Няма гаранции, че дори и след предаване на властта на временното правителство няма да има отново терористични актове и сътресения - каза Александров и добави, че очаква омиротворяване в страната, но не и в близко бъдеще. Той добави, че България ще присъства в Ирак, защото имаме амбиции за участие в инфраструктурни проекти.

Зам.-министърът на външните работи Петко Драганов е запознал депутатите с проекторезолюцията за Ирак, внесена в Съвета за сигурност на ООН от САЩ и Великобритания. Предвижда се мандатът на многонационалните сили да подлежи на преразглеждане в Съвета за сигурност след изтичане на 12 месеца от приемане на резолюция или по искане на преходното правителство, формирано след изборите, поясни Петко Драганов. Очаква се в текста да бъде включена клауза за включване на други държави, членки на ООН, и регионални организации в процеса на стабилизация, поясни Петко Драганов.

Комисията не е разгледала старото искане на лидера на БСП Сергей Станишев, в което той настоява за незабавни консултации от страна на правителството за осигуряване на втори батальон от силите на коалиционните партньори в помощ на нашите в Кербала, както и за предислокацията на контингента ни от база "Кило" в полския лагер "Лима". Станишев искаше и да се предприемат политико-дипломатически и военни мерки за гарантиране сигурността на военнослужещите ни, както и те да се придържат стриктно към мандата си.

Депутатът от левицата Ангел Найденов е настоял да се обсъди предложението, но Асен Агов от ОДС и Анастасия Мозер са протестирали, защото вносителят Станишев отсъства.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: