С бюджета за 2014 година

Управляващите са на път да блокират финансово съдебната система

Снимка: БГНЕС

Съдебната система ще остане на червено с близо 30 милиона лева, ако Народното събрание приеме окончателно проекта за бюджет на магистратите, както е предложен от Министерския съвет. Това стана ясно в сряда на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Въпреки аргументите на представителите на Висшия съдебен съвет, че с предложените 434 млн. лв. няма как да бъдат изпълнявани дори задължителни по закон дейности, мнозинството от БСП и ДПС прие на първо четене проекта за бюджет, както е предложен от правителството. Депутатите от ГЕРБ се въздържаха.

Това означава пълно спиране на конкурсите и кариерното израстване на магистратите, блокиране на възможността за преводи от рядко срещани чужди езици за нуждите на правораздаването и дори липса на пари за заплати, опасяват се магистратите. Администрацията на съдилищата ще трябва да бъде съкратена с 16%, което ще удари основно тежко натоварените прокуратури и съдилища в най-големите градове, в които и без това администрацията работи на предела си.

Дискусията по тези проблеми на съдебната власт премина с прояви на отявлен популизъм от страна както на БСП и ДПС, така и от опозицията от ГЕРБ.

За тази година покриването на основните разходи на съдебната власт ще струва 452 милиона лева. Основният бюджет, приет от ГЕРБ в края на миналата година, беше 404 милиона лева. Недостигът от близо 50 милиона лева се покрива с последните останали резерви от 30 милиона лева, спестени от ВСС през предходни години. Останалите средства бяха отпуснати допълнително от правителството чрез корекции в крачка по бюджетните сметки на съдебната власт. Собствените резерви обаче са изчерпани, а минималните възможни разходи за функционирането на системата се оценяват на 461 милиона лева или с 27 милиона лева повече от предлагания бюджет от правителството на Пламен Орешарски.

На този фон правосъдният министър Зинаида Златанова обясни, че бюджетът на съдебната власт всъщност е увеличен с 30 милиона лева, пропускайки да отбележи, че системата вече няма собствени резерви, на които да разчита. Представителите на ГЕРБ обвиниха управляващите, че блокират съдебната реформа, забравяйки, че точно те са гласували за последния бюджет на Симеон Дянков, който също остави системата в тежък дефицит. Обвиненията за блокиране на съдебната реформа тогава бяха отправени от БСП през 2012 година.

Управляващите от 4 години реално не са индексирали бюджета на съдебната власт. През 2014 година осигурителният праг се вдига до 2400 лева, а при положение, че заплатите на магистратите се движат около тази и над тази сума, ще са нужни 6 милиона лева повече. Правителството не е предвидило тези пари.

Не са предвидени и пари за преводи, които ще струват допълнително 3 милиона лева. Парите за администрацията са намалени с 9 милиона лева в сравнение с предходната година. Съкращение на администрацията с 16% обаче би блокирало напълно всички по-големи окръжни и районни съдилища в страната. Леко натоварените магистратури няма как да поемат подобно намаление, защото те и без това имат по 1 човек на позиция и там няма как да се пипа.

С този бюджет ВСС няма как изобщо да съкрати ненужните съдилища и прокуратури, защото няма да може да плати обезщетенията на служителите. Прекрояването на съдебната карта в страна беше предвидено за 2014 година, но не може да започне, без да има бюджет. Реално мярката ще доведе до намаляване на издръжката на системата, но от 2015 година.

"Вие блокирате реформата на съдебната система”, обвини управляващите Димитър Лазаров от ГЕРБ, който гласува през 2012 година за бюджет, също блокиращ реформата в съдебната система и поставящ магистратите в зависимост от прищевките на изпълнителната власт.

Екатерина Зайкова (БСП) се заяде с представителите на ВСС, че се изплащат по 20 милиона лева годишно за облекло на магистратите. "Защо е нужно? Нали носят тоги?”, попита тя, без да отчете, че администрацията не носи тоги, а освен това е само във властта на Народното събрание да премахне парите за облекло в система. "Това е несъстоятелно”, обясни ѝ Михаил Кожарев от ВСС.

През цялото време правосъдният министър Зинаида Златанова твърдеше, че държавата увеличава бюджета на съдебната власт с 30 милиона, след като много добре знаеше, че всъщност той се намалява с 18 милиона лева, а има нови разходи по закон.

Бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат Цецка Цачева реши да го удари на съвест: "Ако (си) мислите, че съвестта ви ще бъде чиста (след като гласувате този бюджет), то аз не мога да се съглася с подобна чистота на съвестта”, обясни тя на управляващите, след като бе подкрепила много по-рестриктивен и поставящ в зависимост бюджет на магистратите преди година.

Единствено депутатът от БСП Янаки Стоилов направи изказване по същество. По думите му реформите в системата нямат пряка връзка с увеличаване на финансирането и могат да се случат без допълнителни средства. Той обеща на представителите на ВСС, че ще бъде направен опит за преоценка на финансирането между двете четения на бюджета.

Споделяне

Още от България