Управляващите в задънена улица за здравната реформа

Управляващите в задънена улица за здравната реформа

Коалиционните партии нямат ясна и единна визия как да продължи реформата в здравеопазването, въпреки мнението им, че има нужда от промяна. Това сe разбра във вторник по време на форум “Стратегически насоки в здравеопазването”, организирана от парламентарната здравна комисия.

Междувременно СДС заяви, че ще поиска вот на недоверие на кабинета заради кризата в здравеопазването. След около седмица съсловната организация на лекарите готви национален протест.

Самите депутати признаха, че и в трите управляващи партии все още няма политическо решение по някои от най-важните теми в здравеопазването като приватизацията и отдаването на концесия на лечебните заведения, доплащането на медицинските услуги, увеличаването на здравната вноска.

Борислав Великов от НДСВ заяви, че в коалицията няма съгласие по ключови въпроси и на партийно ниво, затова било добре да се правят публични обсъждания. Колегата му Атанас Щерев настоява приватизацията и концесията на болници да започнат още през тази година.  

Здравният министър проф. Радослав Гайдарски (БСП) каза, че през тази година ще се разработят правилата за продажба на имоти в доболничната помощ, като се предвижда концесията също да стартира през 2007 г.

Все още обаче не е ясно кои болнични имоти ще се раздържавяват и дали ще се осъществи искането на Гайдарски парите да отиват в бюджета на болниците, а не в хазната.

Здравният министър е категоричен, че големите областни и университетски болници ще останат държавни.

Жълтите предлагат да се узакони доплащането на медицинските услуги, тъй като системата е недофинансирана и по този начин ще се активират доброволните здравни фондове. БСП принципно подкрепя идеята, но отлага реализирането ѝ максимално във времето.

Гайдарски заяви, че доплащането ще бъде въведено до края на мандата на коалицията. Той припомни, че като цяло подкрепя тази идея, но подчерта, че това едва ли ще стана преди средата на 2008 г.

Тогава се очаква да тръгне единната информационна система на здравната каса. Според него така по-лесно ще се следи дали парите се харчат по предназначение.

По време на дискусията бе поставен и широко дискутираният въпрос за увеличаване на здравната вноска.

Преди ден зам.-министърът на здравеопазването от квотата на ДПС Матей Матеев предложи вноската да стане 10%, вместо досегашните 6%. Според него обаче това трябва да стане чрез намаляване на данък общ доход, а не с допълнително финансово обременяване на гражданите.

БСП засега се въздържат да предприемат такъв непопулярен ход. Здравният министър призна, че е обсъждано повишаването на вноската на 8 или 10 на сто, но още нищо окончателно не било решено.

Спорен се оказа и въпросът за статута на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В понеделник от ДПС предложиха НЗОК да бъде демонополизирана, като идеята е доброволните здравни фондове също да могат да покриват основния пакет от медицински дейности. Левицата обаче настоява да се запази сегашното положение.

От НДСВ искат незабавното възстановяване на договорното начало между съсловните организации и касата. Щерев припомни, че през тази година не бе подписан Национален рамков договор, което според него води до одържавяването на НЗОК.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?