Управляващите за втори път се провалиха при избора на омбудсман

Четири гласа не достигнаха на мнозинството, за да прокара в парламента избора на социолога Петър-Емил Митев за обществен защитник на държавата. Така управляващите от НДСВ и ДПС се провалиха за втори път в опита да наложат своя кандидат без предварително да се постигнали консенсус с останалите политически сили.

Гафът стана възможен заради най-малко шестима депутати от НДСВ, които не гласуваха според решението на групата.

Проф. Митев получи 100 гласа, а издигнатият от БЗНС-НС професор Александър Джеров - 41.

Шефът на царската група се престара с обиди

Станимир Илчев обяви парламентарния шеф Герджиков за храбрец, защото лично е пожелал да предложи Петър-Емил Митев за омбудсман при втория избор. Хвалейки социолога, царистът грубо нападна конкурента му проф. Александър Джеров като каза, че проф. Митев не е фъфлил пред съда наизустени текстове, а е писал книги. Освен това не си бил изкарвал хляба в прашни адвокатски кабинети. Това възмути Йордан Соколов от ОДС, който посочи, че адвокатите по време на комунизма са работили наистина в прашни кабинети, защото като защитници на правата на гражданите са били третирани като врагове. Той припомни също, че социолози и политолози са били под надзора на Политотдела в ЦК на БКП и Митев е част от бившата червена номенклатура. Срещу обидните квалификация за юридическата професия се изказа и председателят на парламента Герджиков.

БСП не подкрепиха нито един от кандидатите, но участвайки в гласуването с празни пликове, успяха да помогнат за осуетяване на избора на Петър-Емил Митев.

Дясната опозиция още по време на дебата в зала обяви предпочитанията си към юриста Джеров и срещу социолога, който според тях не познава законите и е неподходящ за поста. Йордан Соколов от ОДС посочи, че не може човек от номенклатурата на бившата БКП да бъде защитник на правата на гражданите.

Нововремци първоначално се обявиха в полза на Джеров, но при гласуването се опитаха да помогнат на НДСВ.

След провала, управляващите упрекнаха колегите си, че са осуетили избора на омбудсман, за който настоява Европейската комисия в редовния си доклад.

Залата изобщо не се съобрази с аргументите на царистите, че кандидатът им е получил подкрепата на 98 неправителствени организации, както и на някои медии и разочарова председателя на парламента Огнян Герджиков, който официално предложи Митев за втори път след като веднъж кандидатурата му бе отхвърлена през месец май.

Опозицията обаче обвини НДСВ за провала, като посочи, че не са имали шанс за успех без предварителни консултации за обединяване около консенсусна за всички политически сили фигура.

Жълти провалиха избора на проф. Митев

ДПС скочи срещу НДСВ, заради това, че не успя да наложи лансирания от партията на Доган социолог.

При гласуването в петък проф. Митев получи 100 гласа при участвали в избора общо 206 народни представители. За да бъде избран обаче са необходими 50 плюс 1 от гласовете на участвалите в избора.

Най-малко 6 депутати от царската група не изпълниха решението на ПГ на НДСВ да подкрепят Митев. Двама царски депутати са дали гласа си за алтернативната кандидатура на проф. Джеров. Членове на "Новото време" твърдяха, че това са Камен Влахов и Алеко Кюркчиев. Последният обаче отрече категорично с обяснението, че политическата история през последните 10 години доказвала позицията му.

Теодора Литрова от "Оборище" обясни по-късно, че не може да подкрепи човек, който е писал марксистко-ленински трудове. Колегите ѝ Николай Чуканов и Милена Михайлова също са пуснали празен плик.

Споделяне

Още от България