Управляващият съвет на Либия разпусна правителството заради некомпетентност

Временният управляващ съвет на Либия разпусна правителството заради некомпетентност, съобщиха двама високопоставени либийски служители, цитирани от Асошиейтед прес.

65 членове на Преходния национален съвет (ПНС) гласуваха вот на недоверие срещу премиера Абдул Рахим ал Киб, каза Фатхи Баджа, служител на ПНС.

Това е поредният удар за Либия, което се опитва да се реорганизира след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Решението поставя под въпрос способността на страната да организира първите си парламентарни избори през юни.

200-местният парламент трябва да състави правителство и да се подготви за написване на нова конституция.

Друг високопоставен служител - Муса ал Куни потвърди вота, но каза, че взетото на 26 април решение не е било оповестено, тъй като съветът не е постигнал съгласие по състава на нов кабинет.

ПНС не е единодушен кой да бъде следващия премиер. Ислямистите подкрепят заместника на Киб - Мустафа Абу Шакур, но други са против назначаването на високопоставен член на правителството, което се е провалило и искат премиер да стане министъра на труда Мустафа Раджбани.

Киб пое поста през ноември - месец след края на гражданската война, която свали от власт режима на Кадафи. По време на мандата си той и ПНС си размениха гневни обвинения за неуспеха да се включат революционерите в правителствените сили, да се формира национална армия и да се разоръжат милициите, както и а пропилените милиарди долари за лечение на ранени либийски бойци в чужбина. Освен това неотдавна десетки либийци бяха убити в етнически и племенен конфликт в южните градове Куфра и Себха, в който либийските власти не се намесиха.

Баджа каза, че решението кабинетът да бъде разпуснат е било взето след бурна среща между Киб и шестима негови министри с високопоставени членове на ПНС. Киб бил много ядосан и напуснал среата в протест срещу бездействието на лидера на ПНС Мустафа Абдул Джалил.

"Самият ПНС има голям проблем. Той е парализиран и Абдул Джалил не иска да поеме отговорност", каза Баджа. Киб обвини завчера ПНС, че пречи на работата на правителството и отлага изборите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?