Ураганът "Санди" достигна Куба с ветрове със скорост 175 км/ч

След като връхлетя Ямайка, ураганът "Санди" набра още по-голяма сила и достигна югоизточното крайбрежие на Куба с ветрове със скорост 175 км/ч, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Движейки се на север "Санди", който беше от първа категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, премина във втора и продължава да се засилва, доближавайки трета категория. Той достигна Куба в 1.25 часа местно време в Плая Мар Верде в провинция Сантяго де Куба, посочи Хосе Рубиера от метеорологичния институт.

 

Силни дъждове и вятър със скорост 135 км/ч се стовариха над Югоизточна Куба още снощи, предхождайки урагана. Тревога е обявена в шест провинции в тази част на острова: Гуантанамо, Сантяго де Куба, Гранма, Лас Тунас, Олгин и Камагуей. Там Гражданска защита е взела превантивни мерки за защита на населението и имуществото.

 

Около 1700 души са евакуирани в провинция Сантяго де Куба.

 

Няколко часа по-рано Санди удари столицата на Ямайка - Кингстън, където към 500 души бяха подслонени в центрове за временно настаняване.

 

От съображения за сигурност и за да се предотвратят евентуални грабежи в по-големите ямайски градове за две денонощия е въведен полицейски час.

 

Ураганът засегна и Хаити, където една жена е загинала, опитвайки се да премине придошла река.

 

Президентът на Хаити Мишел Мартели е анулирал планирано посещение в Куба, а министър-председателят на Ямайка Порша Симпсън-Милър е прекъснала визитата си в Канада, за да се върне в родината преди международните летища да бъдат затворени.

 

Санди се придвижва на север със скорост 22 км/ч. Очаква се той да премине над Куба за около шест часа, насочвайки се към Бахамите, където вече е издадено предупреждение за приближаващия ураган.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?