Ураганни ветрове оставиха над 15 000 души без ток

Ураганни ветрове оставиха над 15 000 души без ток

Бурята прекъсна електропроводи и остави без ток почти през целия ден близо 15 хиляди клиенти на ЧЕЗ в населените места около София, съобщиха от дружеството в понеделник.

До вечерта компанията успя да отстрани над 300 аварии, които бяха предизвикани от силния вятър и които оставиха без ток за известно време жителите на кварталите “Симеоново”, ”Драгалевци”, ”Витоша”, ”Овча купел 1”, “Суходол”, “Горна баня”, “Княжево” и „Горубляне”, селата Бистрица, Железница, Панчарево, Владая, Мърчаево, вилните зони Киноцентър, Малинова долина и Бункера, както и част от природен парк Витоша. Без захранване бяха и части от Кюстендил и Перник, както и множество села в Софийско

“Общо 48 наши аварийни екипа работят и в момента и правят всичко, което е по силите им, за да отстранят максимално бързо възникналите проблеми по електроразпределителната мрежа и да възстановят комфорта на клиентите ни. За съжаление тежката метеорологична обстановка и падналите дървета възпрепятстват работата ни и забавят действията на служителите”, каза Росен Йорданов, директор на дирекция “Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ.

По думите му е възможно тепърва дружеството да получи сигнали за проблеми с електрозахранването, след като хората се приберат от работа и открият паднали дървета и други поражения от бурята.

От сутринта "Гражданска защита” бе залята от сигнали за паднали покриви и дървета, но няма данни за пострадали граждани в столицата.

В Перник цялата покривна конструкция на природо-математическата гимназия "Христо Смирненски” е паднала от ураганния вятър. Учениците са изведени от учебното заведение, а на място е изпратен спасителен екип.

Паднало дърво е било отстранено пред Информационния център на Министерството на отбраната. Отстранена е висяща ламарина от Националната художествена академия.

Без захранване останаха и части от зимния курорт Боровец. Бурята е причинила прекъсвания на електропроводи в редица други населени места в Западна България.

В голяма част от страната се очаква скоростта на вятъра да достига до 90 км/ч, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В раздела "Опасни явления" на интернет-страницата на института е даден оранжев код за вятър с опасна скорост в областите Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Споделяне

Още от България