Ураганният вятър отнесе покриви и прекърши стълбове и дървета

Снимка БГНЕС

Екипи на община Враца започнаха оглед на щетите, нанесени по къщите от ураганния вятър в събота вечер, предава БНР.

До 120 километра в час са били поривите на вятъра тази нощ във Враца и района на общината. В някои села има къщи с отнесени покриви. Прекършени са бетонни електрически стълбове, съборени са ламаринени огради и са паднали десетки клони и дървета.

Нанесени са щети на много автомобили. Към момента няма данни за хора без ток, но през нощта на много места е имало дълго прекъсване на електрозахранването.

Има леко пострадали граждани от паднали керемиди, каза пред "Фокус" кметът на Враца Калин Каменов. За щастие няма сериозно пострадали хора.

Пет населени места от област Пазарджик са без ток заради аварии в резултат на силния вятър, съобщиха от електроразпределителното дружество. Става дума за Лесичово, Боримечково, Калугерово, Виноградец и Сестримо.

През изминалото денонощие пожарникари и спасители са участвали в общо 104 спасителни операции, според данни на МВР. Голяма част от тях са били свързани със сигнали за закъсали автомобили, паднали дървета, спасяване на животни, отстраняване на предмети, съдействие на граждани, отводнявания на административни и частни сгради.

Само до 09.00 часа днес са получени сигнали за над 50 произшествия в страната, 20 от които са възникнали на територията на София. Всички столични екипи на пожарната са насочени към адреси за отстраняване на паднали дървета, ламарини и мазилки. Няма пострадали хора.

Около 10 са сигналите за паднали или опасно надвиснали от силния вятър дървета на територията на област Пловдив. Повечето сигнали касаят района на Асеновград, където поривите на вятъра са били най-силни

Във връзка със силния вятър в София шест екипа на дирекция Аварийна помощ и превенция са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета, както и паднали ламарини от 23 обекта и части от билбордове. Презсистемата 112 са получени близо 100 сигнали от вчера следобед до тази сутрин, 18 март, съобщава пресцентърът на Софийска община.

Екипите на аварийна помощ и пожарната са работили през цялата нощ и дейността по почистване и обезопасяване продължава. Отстранени са опасни клони на ул. Българска морава, паднали клони на ул.Искър върху контактно-кабелната мрежа.

За неделя прогнозата за времето е за продължаване на вятъра умерен до силен, като се очакват валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици.

Споделяне

Още от България