Усвоили сме едва 0.63% от европарите за регионално развитие

От общо 1.6 млрд. евро, предвидени за страната ни по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), до бизнеса реално са достигнали 23.48 млн. лева или около 0.63%. Това стана ясно от отчет за изпълнението на програмата, представен от регионалният министър в оставка Асен Гагаузов.

Въпреки това от ведомството смятат, че подпомагат бизнеса в условията на криза и до края на годината можело да разплатят от 100 до 150 млн. лева на изпълнителите на европроекти. По програмата са подписани договори за близо 600 млн. лева, а до края на август сумата можело да стигне до 1 млрд. лева.

Сред одобрените проекти по програмата е един на Столична община за 12 млн. лева, с които ще се ремонтират подлези и междублокови пространства. Русе пък ще изгради зона за отдих в Дунавския парк за 11 млн. лева.

Европарите за пътища – все още блокирани

По ОПРР са предвидени 500 млн. лева за ремонт на пътища, за които до скоро имахме забрана от ЕК да сключваме договори заради недоверието на Брюксел към пътното ведомство.

Дори и след вдигането на забраната се оказва, че средствата стоят блокирани, заради неуредици между регионалното министерство, Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и Националния фонд към финансовото министерство, което извършва плащанията по оперативните програми.

Новият регионален министър Росен Плевнелиев вече обяви плановете си за преместване на НАПИ към МРРБ.

Регионалното министерство отрече информация от сряда, че бави изготвянето на оценка за съответствие на ОПРР, необходима, за да тръгнат същинските плащания от европейските фондове.

Оценката се изготвя от местното одитно звено и се праща в Брюксел за одобрение.

От МРРБ твърдят, че са предоставили всичката изискана от тях информация на одиторите, които обаче бавели доклада си, защото били затрупани с работа.

Към наследника си Плевнелиев, Гагаузов отправи препоръка да помисли откъде да осигури средства за капиталови разходи на министерството. Заради орязания бюджет на министерството вследствие на кризата над 150 инфраструктурни проекта, чието строителство е започнало, може да бъдат замразени.

Гагаузов не уточни точната сума, но каза, че става въпрос за милиони левове. Това са проекти за пречиствателни станции, ВиК мрежи и ремонти на улици, които се финансират от капиталовите разходи на МРРБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?