Увеличават се германските промишлени поръчки

Увеличават се германските промишлени поръчки

Германската промишленост е отчела скок на новите поръчки през май, сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Берлин се надява, че е оставил най-лошото зад гърба си в икономическата криза, причинена от пандемията от коронавируса. При публикуването на данните днес министерството на икономиката посочи, че в промишлеността най-лошото от рецесията изглежда е отминало.

Новите поръчки са нараснали през май с 10,4 процента спрямо предходния месец, според данните на Дестатис.

Начело на растежа през май са поръчките от останалите членки на еврозоната, които са скочили с 20,9 процента. Поръчките за чужбина са нараснали с 12,3 процента, но търсенето от страни извън 19-членния валутен съюз като цяло остава вяло с повишение от едва 2 процента.

Въпреки това спадът от 29,3 процента на годишна основа показва удара, който кризата е нанесла на най-голямата европейска икономика.

През март показателят се понижи с 15 процента, а през април - с 26,2 процента.

Анализаторите за разочаровани от резултатите въпреки положителните знаци за възстановяване, тъй като бяха прогнозирали по-висок месечен растеж и по-малък спад спрямо май 2019 година.

Германската икономика, която е ориентирана към износа, беше тежко засегната от пандемията.

Принудителното спиране на производството по-рано тази година засегна ключови отрасли, а търсенето в световен план намаля.

Очаква се германската икономика да отбележи значителен спад от 11,9 процента през второто тримесечие, след като се сви с 2,2 процента през първото тримесечие, според Института за икономическо развитие Ифо (Ifo).

Анализаторите на института с централа в Мюнхен очакват растеж от 6,9 процента през третото тримесечие и 3,8 процента през четвъртото.

Правителството предложи стимули за милиарди евро, включително временно понижаване на ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?