Увеличават се мненията за “събуждане” на ІІІ и ІV блок

Увеличават се мненията за “събуждане” на ІІІ и ІV блок
Ако има политическа воля, въпросът за "събуждането" на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", може да бъде преразгледан на Съвета по енергетика на Европейския съюз. Това каза в сряда българският еврокомисар Меглена Кунева, помолена за коментар по темата след откриването на Представителството на Европейската комисия у нас, заменящо делегацията на ЕК в София след влизането на България в общността.

Двата малки блока на атомната ни централа бяха изведени от енергийната система на страната на 31 декември 2006 г. съгласно договора за еврочленството на страната ни.

Кунева каза, че други две страни в ЕС - Словакия и Литва, също са изтеглили своите мощности от употреба като условие за започване на преговори за присъединяване. Към въпроса за повторното им въвеждане в експлоатация е имало голям интерес още с влизането в ЕС на тези две страни, а сега държавите, които имат интерес отново да повдигнат темата, стават с една повече, посочи тя. 

България като страна-членка ще има повече тежест да разисква въпросите на ядрената енергетика, каза Кунева.

В края на миналата година, дни преди да се спрат двата 440-мегаватови реактора, същата теза изказаха и външният министър и вицепремиер Ивайло Калфин и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Овчаров обяви, че се обмислят възможностите за започване на преговори в тази посока. По-рано той бе съобщил, че вече се водят разговори за увеличаване на размера на компенсацията, която държавата ни ще получи от Европа за затварянето на двата блока. Според договора за членство сумата е 240 млн. евро и тя се оценява от енергийни експерти като недостатъчна за покриване на пропуснатите ползи от близо 2 млрд. евро заради спирането на реакторите.

Явно ще се търси ефект при паралелно водене на разговори в двете посоки.

Кунева обаче коментира в сряда, че когато си част от обща електрическа мрежа, въпросите с недостига на ток, както и страховете от режим като в миналото, не могат да бъдат аргумент.

Именно в този тон бе писмото, което Румен Овчаров изпрати преди около два месеца на еврокомисаря по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс и в което предупреждаваше за остър дефицит на електроенергия на Балканите след спирането на ІІІ и ІV блок и на износа на български ток за региона. В писмото се търсеше и подкрепа за строежа на АЕЦ ”Белене”.

Пиебалгс обаче отвърна, че при енергийни проблеми в Югоизточна Европа ЕК ще се намеси.

Ако има преразглеждане, защото реакторите са доказано безопасни, тогава този въпрос може да има съответното политическо решение, каза Кунева.

Ръководителят на Представителството на ЕК Майкъл Хъмфрис поздрави България, че твърдо е изпълнила всичките си ангажименти, сред които и извеждането от експлоатация на малките реактори.

Той отбеляза, че ЕК подкрепя проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", при условие че този проект отговаря на всички изисквания за ядрена безопасност.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?