Увеличената престъпност е основна тема в кметските избори в Ню Йорк

Увеличената престъпност е основна тема в кметските избори в Ню Йорк

Нападения с нож в метрото, масови стрелби, включително на Таймс скуеър: след като дълго време се хвалеше, че е една от най-безопасните метрополии в света, Ню Йорк е изправен пред растяща престъпност, която се превърна в централна тема на кампанията за общински избори.

След 70-те и 80-те години на 20-и век, през които в страдащата от бюджетна криза най-голяма метрополия в САЩ върлуваше повсеместна престъпност, криминалните проявления започнаха да бележат спад от средата на 90-те години.

Картината обаче се влошава от лятото на 2020 г. и това, което отначало приличаше на временна последица от предизвиканата от пандемията икономическа несигурност и от движението срещу полицейското насилие след смъртта на Джордж Флойд, вече не изглежда като странично явление.

"Насилието очевидно се покачва и има риск отбелязаното през 2020 г. повишаване да продължи през 2021 г. Има огромна икономическа несигурност, огромен стрес. Всичко допринася за насилието, което е склонно да се самовъзпроизвежда", каза преподавателят по наказателно право в университета "Фордъм" Джон Пфаф.

Въпреки че Ню Йорк постепенно излиза от санитарната криза, а безработицата намалява, статистиките не бележат подобрение.

В последните, които са към 9 май, се съобщава за 505 жертви на стрелби от началото на януари спрямо 275 за същия период през 2020 г., като това е най-високото им ниво от 10 години.

В същия период са регистрирани 146 убийства, което е покачване от 27 процента спрямо 2020 г. и 40 процента спрямо 2019 г.

По официални данни престъпността в метрото бележи спад от 43 процента. Според много хора обаче това е подвеждащо, защото пътникопотокът е намалял заради пандемията.

На 8 май стрелба посред бял ден, в която бяха ранени две жени и едно малко момиче на Таймс скуеър, запрати темата право в центъра на кампанията за местни избори, шест седмици преди първичните избори при демократите на 22 юни. Очаква се на тези първични избори да бъде излъчен победителят на местния вот през ноември, като се има предвид колко непопулярни са републиканците в Ню Йорк.

Основните претенденти са бившият кандидат на президентските избори Андрю Янг, президентът на окръг Бруклин и бивш полицай Ерик Адамс и бившият банкер от Уолстрийт Реймънд Макгуайър.

В тази все още доста отворена надпревара се изреждат кандидати за това най-популярно място на туризма в щата Ню Йорк и обещават решителни действия за подобряване на сигурността, ако бъдат избрани.

На първия им виртуален дебат в четвъртък вечерта темата непрестанно беше зачеквана.

Политическа употреба

В петък председателят на службата на нюйоркския транспорт Пат Фой увеличи натиска като настоя за незабавното изпращане на стотици полицаи в метростанциите, където присъствието им вече беше засилено през последните седмици.

Той дори нарече "безотговорен" сегашния кмет, левия демократ Бил де Блазио, който е обвинен, че нехае за действителността, с която се сблъскват пътуващите.

В отговор на въпрос от местно радио Де Блазио повтори мантрата си, че престъпността ще спадне със съживяването на икономическата дейност, което се очертава с отмяната на коронавирусните ограничения.

Той също така обвини Фой, че подклажда страх по искане на губернатора демократ Андрю Куомо. Губернаторът е политически противник на кмета и изпълнява надзорна роля на нюйоркския транспорт и редовно обвинява Де Блазио в бездействие към престъпността.

Факт е, че покачването на насилието е също толкова неоспоримо, колкото употребата му за политически цели.

Някои хора в републиканския лагер като коментатора от Фокс нюз Тъкър Карлсън дори описват Ню Йорк като свърталище на престъпници, което е далеч от реалността на терен.

Други пък, особено в демократическия лагер, призовават да не се изпада в крайности.

"Не чувам никой около мен да казва: "Не се чувствам в безопасност". Прави се политически опит за насочване на дискусията", каза преподавателката по право в нюйоркския университет "Джон Джей" Сюзан Кинг.

"Въпреки че числата на престъпността растат, те остават доста ниски" за толкова голям град, каза тя. Още повече, че през последната година престъпността се е увеличила и в повечето други американски метрополии през последната година.

Движението срещу полицейското насилие накара някои демократи да поискат съкращаването на бюджета на 35-хилядната нюйоркска полиция - най-многобройната в страната - в полза на услуги за бедните общности и сега Сюзан Кинг съжалява, че разговорът вече се е насочил към увеличаване, често пъти неефикасно, на числеността на полицаите.

"На Таймс скуеър вече има значително полицейско присъствие. В каква степен повече полицаи биха подобрили положението?", пита се тя.

Каквито и мерки да се вземат, "проблемът няма да се реши бързо", смята Кристофър Херман, друг експерт от "Джон Джей". "Новият кмет ще завари купчина лоши новини на бюрото си", добави той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?