Увеличение на учителските заплати от септември ще има въпреки намаления бюджет

Учителите ще получат планираното увеличение на заплатите им от септември, изчисленията вече са направени и средствата са налични, въпреки намаления бюджет на ведомството заради актуализацията на парите за здравната каса. Това съобщи служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова пред журналисти в Добрич в петък.

Министърът добави, че ръстът "стъпва" върху решение за увеличение на единния образователен стандарт с 0.8 на сто и ще засегне 27 на сто от учителите.

Увеличението на възнагражденията е средно с 5 на сто, като за младшите учители е 30 лева, а за учители и старши учители – 20 лева, обясни зам.-министър Ваня Кастрева.

Договореното със синдикатите и работодателите увеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт. "Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения“, обясни Румяна Коларова.

Тя посочи като своя цел осигуряването на нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Министърът допълни, че подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводено от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводненията.

В отговор на въпрос дали предстоят смени на началници на регионални инспекторати по образованието министър Коларова заяви, че такива са правени с голям интензитет по време на едногодишния мандат на предишното правителство.

"Ние не сме дошли, за да правим смени. Първият и основен приоритет за мен е да има устойчивост и ефективност в работата на регионалните инспекторати", заяви Коларова. Тя допълни, че има казуси с освободени началници на регионални инспекторати и ако Върховният административен съд се е произнесъл окончателно за възстановяването им на работа, няма причина решенията да не бъдат изпълнени и законът трябва да бъде спазен.

Министърът посочи, че няма информация за забавени ремонти, които да затруднят началото на учебния процес и новата учебна година навсякъде ще започне на 15 септември, включително и в пострадалите от наводненията през това лято райони. Началото на учебната година трябва да даде старт на по-голям оптимизъм и на чувство за солидарност, каза Румяна Коларова.

Споделяне

Още от България