Уволнени от Герджиков областни управители върнати на власт

Бившият ДПС-депутат Гюнай Хюсмен поема Разград, експолицаи оглавяват Плевен, Сливен и Габрово

Снимка: БГНЕС

Още на първото си заседание Министерският съвет започна с ударни промени, разчиствайки областните управители, назначени от служебния кабинет "Герджиков" преди изборите.

Правителството върна на постовете част от предходните си назначения. На места пък управляващите избраха нови знакови имена. Такъв например е Гюнай Хюсмен, който ще оглави областната администрация на Разград. Хюсмен е бивш депутат от ДПС и централен играч на движението в местността. След изборите през 2014 година обаче той влезе с преференция в 43-то Народно събрание и не се съобрази с партийното решение да се откаже от мандата си. ДПС го изключи, а Хюсмен започна да подкрепя управляващите. В резултат на това на вота през март бившият функционер на движението се оказа втори в листата на ГЕРБ за Разград.

В Благоевград пък постът ще заеме Бисер Михайлов, във Варна – Стоян Пасев, във Враца – Малина Николова, в Кюстендил – Виктор Янев, в Ловеч – Георги Терзийски, в Смолян – Недялко Славов, в Хасково – Станислав Дечев, а в Ямбол – Димитър Иванов. Всички те са от уволнените от кабинета "Герджиков" местни административни шефове. С решението на правителство от сряда на практика те се връщат на старите си работни места.

Ирена Соколова за втори път става областен управител на Перник. Тя е заемала длъжността през 2014 г. и 2015 г. Митко Стайков поема поста в Търговище, където вече е бил областен управител от 2009 г. до 2013 г.

Двама заместник-областни управители – на Видин Албена Георгиева и на Пазарджик Стефан Мирев, стават областни управители, а Ивелин Иванов, който от 2015 г. е главен секретар на областната администрация в Силистра, е определен за областен управител на Силистра.

Любомира Попова застава начело на област Велико Търново. Тя е професор към катедра "Педагогика” в педагогическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

В Габрово администрацията се поема от Невена Петкова. Тя е от изцяло новите назначения на кабинета. От 2004 г. до 2016 г. е старши разследващ полицай в ОДМВР – Габрово, РУ – Севлиево. Магистър е по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“.

Освен нея, от сектор сигурност идват и новите областни управители на Плевен и Сливен.
На поста в Плевен е назначен Мирослав Петров. Магистър е по икономика от СА "Димитър Ценов“ в Свищов, завършил е и НВУ във Велико Търново. През 2013 г. е бил директор на ОД на МВР – Плевен. В Сливен областен управител става Чавдар Божурски. Работил е продължително време в сектора сигурност, бил е директор в ОДМВР - Сливен. Магистър е по право от СУ "Св. Климент Охридски“.

За областен управител в Кърджали е назначен Никола Чанев. В териториалната данъчна дирекция в града последователно той е заемал различни постове – от данъчен инспектор до началник сектор. Магистър е по национална и регионална сигурност от ПУ "Паисий Хилендарски“, както и магистър по счетоводство и контрол от УНСС.

За областен управител на Монтана е определен Росен Белчев – икономист от УНСС, който в момента работи в частния сектор.

На длъжността областен управител в Стара Загора е назначена Гергана Микова, която два мандата е общински съветник в Стара Загора. Завършила е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски“.

Проф. Стефан Желев поема ръководството на областната администрация в Шумен. Бил е народен представител в 42-рото и 43-ото Народно събрание. Ръководител е на факултета по технически науки в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски”.

В началото на февруари служебният кабинет на Огнян Герджиков освободи първоначално 14 областни управители. Седмица по-късно уволнени бяха още седем души. Сред тях бе и областният управител на София. Кой ще поеме поста, на който в момента е назначената от служебния кабинет Диана Тонова, все още не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?