Уволненият прокурор Светлозар Костов: Системата има нужда от съгласни

Уволненият прокурор Светлозар Костов: Системата има нужда от съгласни

"Системата има нужда от съгласни, от безличности, системата се променя. Не виждате ли? Защо мълчите? Отнеха ми почти всичко, но свободата няма да ми я вземат. Сега вие му мислете."

Това заявява бившият ръководител на спецпрокуратурата Светлозар Костов, който преди ден беше уволнен от прокурорската колегия на ВСС заради неспазване на принципа за случайно разпределение на делата, неетично отношение към негови колеги и уронване на престижа на съдебната власт.

Дисциплинарното производство срещу него продължи повече от две години, като бе образувано по повод негово интервю, в което обясни неуспеха си на конкурса за шеф на Апелативната спецпрокуратура с промяна на политическата конюнктура, лобита и интереси.

"Вчера прокурорската колегия на ВСС ме уволни, за това, че преди 3 години си позволих да кажа критични думи за ВСС в едно интервю. Защото си позволих да изрека истината, както я разбирам аз. Мислех си, че свободата на словото е свещено и неотменимо право. Изглежда обаче са го отменили тихомълком, без да разберем. Изглежда мълчанието и страхът сред магистратите се ценят вече повече отколкото собственото мнение, куражът и отговорността да говориш", пише Костов в свое отворено писмо до медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?