Уволниха вицепрезидент на Ситигруп заради банков скандал в Япония

Заради банков скандал в Япония без работа остана вицепрезидентът на Ситигруп Дерик Моън, предаде агенция Блумбърг, цитирата от БТА. Моън, който бе избран от Уорън Бъфет да помогне на Соломон брадърс да се възстанови от разкритията за машинации на компанията на борсовия пазар, загуби работата си, която имаше от 12 години.

56-годишният Моън напуска най-голямата банка в света 5 г. след като регулаторните органи закриха японското поделение за частно банкиране, се посочва в съобщение на ръководството на Ситигруп до служителите. Според японските власти Ситигруп не е извършвала надеждни проверки срещу възможно пране на пари и са разкрити измами в поделението ѝ за банкиране на дребно.

През миналата седмица президентът на банката Чарлз Принс обеща да предприеме "силни действия", за да гарантира, че базираната в Ню Йорк Ситигруп не се замесва в такива случаи.

Моън трябваше да напусне, за да се повиши доверието на инвеститорите и да се увеличи цената на акциите на банката след скандала в Япония, коментира пред Блумбърг Ричард Боув, анализатор от Пънк Цийгел енд Ко.

През тази година цената на акциите на Ситигруп спадна с 10 на сто, а вчера - с 63 цента или 1,4 процента до 43,59 долара на Нюйоркската фондова борса.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?