В 10 текстилни фирми започва проект за подобряване условията на труд

В десет текстилни предприятия започва да действа проект за подобряване на социалните условия в бранша. Това бе съобщено на работна среща в София на тема "Развитие на българската текстилна промишленост като лидер в областта на корпоративната отговорност".

Проектът е финансиран от Европейската комисия. 220 хил.евро е субсидията за първите десет месеца. Част от средствата идват и от партньори по проекта - европейските централи на четири водещи глобални марки в текстилното производство. Предвижда се програмата да действа една година, с възможност за продължение.

Целта на проекта е развитие на секторния и на браншовия диалог в текстилното производство. Сформирани групи от ръководството и работниците на десетте предприятия ще бъдат обучени и ще обсъждат проблемите в условията на труд, информира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, цитиран от БТА.

25% от общия износ на България е от продукцията на текстилната промишленост, в бранша са заети близо 200 хил. души, съобщи още Нейков.

Началото на проекта бе обявено от заместник-министърът на социалната политика Валери Апостолов и Патрик Ичърт, генерален секретар на Европейската федерация по текстил, облекло и кожа.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: