В Багдад и Басра са открити жилетки за самоубийствени атентати

Американски морски пехотинци са открили в Багдад повече от 300 жилетки, подготвени за самоубийствени атентати, съобщи Централното командване на САЩ в Катар. Повечето от тях били екипирани с експлозиви, се посочва в съобщението на Центком, цитирано от АФП.

Последната самоубийствена атака срещу американски войници беше извършена в четвъртък в иракската столица. Тогава загина един войник.

Преди това имаше още две подобни нападения. В нощта на 3 срещу 4 април беше нападнат контролно-пропускателен пункт на 200 км северозападно от Багдад. Загинаха трима американски войници.

На 29 март иракски военен взриви натъпкано с експлозиви такси в контролно-пропускателен пункт край град Наджаф, убивайки четирима американци.

В своето седмично радиообръщение в събота американският президент Джордж Буш предупреди, че може би американските сили и занапред ще имат тежки битки, тъй като са останали гнезда на съпротива.

Британските сили заловиха вчера в Басра 250 гранатомета и други оръжия, експлозиви и детонатори, за които се предполага, че са били предназначени за самоубийствени атентати, съобщи майор Нейл Робъртшоу, цитиран от АП.

На британските войници е наредено да проявяват максимална бдителност, тъй като имало сведения, че се готвят атентати на места, където се събират големи групи от хора. Танкове и бронетранспортьори ескортират войските, които раздават вода и храна на жителите на Басра.

Британските части претърсват също внимателно районите по иракско-иранската граница, където според сведения от разузнаването имало тайни складове с химически оръжия и подземия, в които били държани иракски затворници и кувейтски военнопленници още от войната в Персийския залив през 1991 г.

Британските сили установиха контрол върху южния град Басра миналата седмица и в момента се опитват да възстановят реда и да сложат край мародерствата. До няколко дни общи британско-иракски патрули ще бъдат разположени по улиците.

Британски танкове охраняват болниците и други обществени сгради, а по покривите им са поставени снайперисти.

Британският министър на отбраната Джеф Хун заяви, че от следвоенната реконструкция на страната няма да бъдат изключени редовите членове на партията Баас на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс. Много от тези хора не са имали друг избор, освен да влязат в тази партия. Между тях обаче има много почтени хора, които не са извършвали никакво насилие, каза Хун.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?