VІ блок заработи след планов ремонт

Монтажът на новия статор в VІ блок

Спреният за планов ремонт в началото на септември VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи в паралел с електроенергийната система на страната във вторник привечер.

В периода на престоя са изпълнени необходимите ремонтни и надзорни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

В същото време са проведени редица дейности по модернизацията на съоръженията на реактора с оглед удължаването на лиценза му за експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на инсталацията до 104%. Най-мащабната от акциите е замяната и монтажа на нов статор на турбогенератора на шести блок, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй" в сряда.

Съоръжението, с брутно тегло 370 тона, е най-тежкото единично оборудване в атомната централа. Всички дейности по подмяната на статора са изпълнени съгласно утвърдения график, но на 21 октомври при изпитания на турбогенератора е установено несъответствие на неговите характеристики с изискванията на заводската документация. То е било отстранено от експерти на завода и проведените повторни изпитания са показали добри резултати, допълни ядреният оператор.

Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи с пълно натоварване на мощността.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?