В Брюксел живеят 10 000 роми, 3600 са от България, сочи проучване

В Брюксел в днешни дни живеят 10 000 роми, от които 3600 са от България, 4000 - от Румъния, 2000 са от държави от бивша Югославия, а 300 са от Словакия. Това съобщават местните медии, като се позовават на данни от книгата "Роми в движение", чийто автор работи за Центъра за приобщаване в белгийската столица.

Изданието отбелязва, че лошият образ на ромите в Брюксел се дължи главно на действията на малка група бездомни словашки цигани. Тези бездомници били "особено уязвими", защото в продължение на три поколения били дискриминирани и оставени без работа в своята родина.

Останалите роми от Брюксел най-често работели законно, като самонаети и в областта на строителството, чистотата и събирането на метални отпадъци. Пояснява се, че броят на ромите в Брюксел е нараснал чувствително след разширяването на ЕС през 2007 г. (с България и Румъния). Допълва се, че нова вълна роми не се очаква, въпреки пълното отпадане на трудовите ограничения за български и румънски граждани от началото на годината, тъй като онези, които са искали да дойдат, вече са го направили.

Заклеймяването на ромите от обществото не дава възможност за определянето на сериозен подход към тях, коментира авторът на книгата. Медиите уточняват, че изданието разчупва мита за просещия циганин.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?