В чистенето на София се включват 4000 доброволци

Около 4000 доброволци са заявили, че ще се включат в пролетното чистене на София от 2 до 27 април, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Общината ще раздава безплатно ръкавици и чували на доброволците на пунктове и по заявка.

Безвъзмездно фирми ще дадат 50 специализирани машини, с които ще се почистят установените до момента 70 незаконни сметища.

От събота започна и традиционното миене на столичните улици и булеварди от фирмите оператори. Уличните лампи също ще бъдат почистени, обеща Фандъкова.

Бюджетът на столицата за миене и чистене на улиците за тази година е 22.3 млн. лв. Това е с 2 млн. лв. повече спрямо 2011 г.

План-сметката на общината предвижда три пъти повече да се чисти по улиците спрямо миналата година, реши Столичният общински съвет при одобряването ѝ в края на 2011 г.

Основните улици в кварталите трябва да се метат 15 дни в месеца. През миналата година се даваха пари само за пет дни метене.

Миенето на основните булеварди и на вътрешно кварталните улици да се увеличи двойно, решиха още съветниците. През 2011 г. улиците с масов градски транспорт са били мити средно между 3 и 4 пъти, а вътрешно кварталните – само веднъж.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?