В Деня на глупака руски опозиционери смятат да се подиграят на полицаите

В неделя - на първи април, известен в Русия като Ден на глупака, московски симпатизанти на движението "За честни избори" се канят да направят на глупаци полицаите. Те планират мирно да се разходят по Червения площад с бели лентички, станали символ на антиправителствения протест, пише руският в. "Новие известия", цитиран от ББС.

 

Полицията традиционно открива нарушения в подобни акции.

 

Протестът се организира чрез социалните мрежи и вече са заявили участие 4000 души. "Конкретно време за акцията не е определено (иначе ще има задържани, а площадът просто ще бъде затворен)", се казва в съобщение, публикувано в Интернет.

 

В предишните протестни акции обаче не участваха всички, заявили в Интернет, че ще дойдат, отбелязва пред вестника журналистът Сергей Пархоменко, съорганизатор на руските митинги под наслов "За честни избори".

 

"От друга страна, на последните митинги (. . .) пристигнаха много повече хора, отколкото бяха се регистрирали в социалните мрежи. Предстоящата акция е от друг тип и никой не може да прогнозира колко души ще участват", допълва той.

 

Граждани, изразили желание да се съберат на Червения площад, предполагат, че той просто ще бъде затворен, дори ако предлогът напомня първоаприлска шега. "Там ще открият златото на скитите, ацтекска пирамида и други такива неща", пишат потребители на Фейсбук.

 

"Може и да затворят площада, но това ще е демонстрация, че властта е слаба, и морална победа на опозицията" в Русия, коментира пред "Новие известия" политологът Алексей Макаркин.

 

"Решава се въпросът кой е стопанинът в къщата", добавя експертът.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?