В ЕС без работа вече са останали 20 млн. граждани

Броят на безработните в 27-те страни членки на ЕС през март е достигнал 20 млн. души, съобщи ББС. Безработицата в еврозоната бележи най-високото си ниво от 2005 година насам. През март около 419 000 души са загубили работата в 16-те държави от еврозоната.

Европейската статистическа служба Евростат съобщи, че нивото на безработицата сред населението на ЕС в работоспособна възраст е 8.9%. Месец по-рано процентът е бил 8.7%. Според представители на ЕС 3.5 млн. европейци ще изгубят работата си през тази година.

Данните за месец март показват, че 20 млн. души в ЕС са без работа, което е с четири милиона повече отколкото година по-рано.

Безработицата е най-висока в Испания – 17.4%. Според анализатори ситуацията там се дължи на спада на туристите и колапса на пазара на недвижими имоти. Безработицата е много висока и в балтийските страни - Латвия – 16.%, Литва – 15.5%, Естония – 11%.

Най-ниска е безработицата в Холандия – 2.8%.

Най-висок е броят на безработните на възраст под 25 години. Почти един на всеки пети е без препитание.

Но въпреки мрачните данни, общите нива на заетост са се увеличили в Румъния, България и Гърция, в сравнение със същия период от миналата година.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?