В ЕС има нагласа "да се даде хоризонт" на България и Румъния за Шенген

Отливът на руски туристи няма да е заради санкциите към Москва, а заради намалената им покупателна способност

В ЕС има нагласа "да се даде хоризонт" на България и Румъния за Шенген

В ЕС има нагласа на България и Румъния "да им се даде хоризонт" за влизане в Шенгенското пространство. Това каза външния министър Даниел Митов пред БНР в събота.

"Разговорите по темата "Шенген" продължават, те са до голяма степен въпрос на дипломация. Има нагласа да се върви към това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген“, каза Митов. Той подчерта, че всички доклади, които са излизали до момента отчитат напредък и са само положителни, но в същото време няма реално движение по нашето членство. Има положителни сигнали, че трябва да се тръгне към поетапно разрешаване на нашето членство в Шенген.

Митов смята, че заради това, че двете държави са външни граници на ЕС, България и Румъния трябва да получат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в борбата срещу чуждестранните бойци.Всички партньори отчитат, че България полага "огромни усилия в борбата срещу чуждестранните бойци", каза Митов като припомни, че на българската граница е задържан човек, контактувал с извършителите на атентата в Париж.

В момента страната ни "се бори" първоначално да отпаднат въздушните граници в това са мобилизирани всички дипломатически ресурси. "Ако България получи хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а след това и за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство."

Предстои обаче да се разследват и случаите, за които към страната има обвинения, че на българската граница са били отблъснати иракски и сирийски бежанци и към тях е имало насилие. По този повод Митов каза: "Подобни обвинения са отправяни  към всяка една държава, през която преминават бежански потоци. Обстоятелствата обаче винаги или почти винаги се оказват много различни от това, което излиза в публичното пространство."

България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, съобщи министърът на външните работи. В същото време сме доста назад в класацията за получаване на средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци, изтъкна Митов и допълни, че България настоява, че отпуснатите 10 млн. са само част от това, което можем да получим за в бъдеще. "Ние ще искаме и още, защото сме една от държавите, които имат най-много нужда от това".

Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкците наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема, смята министър Митов. Той допусна, че ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност. Има и предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със Съединените щати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?