В Хелзинки разследват 15 случая на сексуално насилие срещу жени в новогодишната нощ

Снимка: Архив

Полицията във Финландия разследва 15 случая на предполагаемо сексуално насилие срещу жени в Хелзинки, извършено през новогодишната нощ от мъже с външен вид на чужденци. Това се казва в разпространено днес съобщение на финландската полиция, цитирано от Ройтерс.

Подобни нападения имаше по Нова година в Кьолн и други германски градове, където постъпиха над 600 жалби от жени за упражнено срещу тях сексуално насилие. Впоследствие в Германия се засили публичният дебат за допускането на големия брой бежанци и мигранти в страната, припомня агенцията.

В доклада на полицията от Хелзинки се споменава за едно изнасилване, два опита за изнасилване и 12 случая на сексуален тормоз. Деянията били на група от 10-20 мъже чужденци, които пребивавали в центъра на града по време на новогодишното празненство. Заподозрените са кандидати за придобиване на убежище или хора с "характеристики на чужденци", се казва в полицейския доклад.

"Сексуалният тормоз се е изразявал в опипване и стискане на телата на жертвите и облизване на лицата им", казват органите на реда. Според тях отделни лица от тези групи са имали "предварително обмислена тактика", при която едни са заобикаляли жертвата, а други са извършвали престъплението.

През миналата година във Финландия пристигнаха около 32 хиляди кандидати за убежище. Повечето от тях са от Ирак и Сомалия. За разлика от съседна Швеция Финландия няма голям опит в приемането на голям брой мигранти, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?