В-имунните клетки осигуряват до 6 месеца защита на прекаралите Covid-19

В-имунните клетки осигуряват до 6 месеца защита на прекаралите Covid-19

Имунитетът срещу Covid-19 може да трае шест месеца благодарение на паметта на имунните В-клетки, която пази информация как да защитава срещу вирусите, включително и срещу новия коронавирус, съобщиха АФП и в."Дейли мейл".

Откритието е на учени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк, САЩ.

"Тези резултати сочат, че хората, които са били заразени с вируса SARS-CoV-2, могат да развият бърз и ефикасен имунен отговор в случай на повторна среща с вируса", отбелязва сп."Нейчър", което публикува резултатите от изследването.

Авторите му от университета "Рокфелер" са изследвали 87 души, които са били заразени с новия коронавирус. Те установили, че В-клетките по-трудно могат да бъдат "излъгани" от вариациите в протеина в "шипа" на вируса като тази, открита във Великобритания и РЮА, благодарение на които през последните месеци случаите на заразени по света бързо се увеличават.

С течение на времето нивото на антителата срещу вируса в организма постепенно намалява, но броят на В-лимфоцитите остава постоянен и при нова среща с вируса инициира създаването на антитела, открили учените.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?