В Източна Германия на расизма се гледа като на нещо обичайно

В Източна Германия на расизма се гледа като на нещо обичайно

В бившата комунистическа Източна Германия, където миналата година расистките нападения рязко се увеличиха след пристигането на голям бежанци в Германия, на ксенофобията се гледа като на нещо обичайно, което застрашава социалния мир в тази част на страната, се казва в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

"Десният екстремизъм във всичките си форми създава много сериозна заплаха за социалния мир и икономическото развитие", подчерта представителката на германското правителство за източните провинции Ирис Глайке на пресконференция в Берлин.

В доклад за състоянието на германското единство, който се публикува всяка година около националния празник 3 октомври, с който се отбелязва националното обединение, Глайке изразява безпокойство от банализирането на крайнодесните идеи.

"Когато агресията и проявите на насилие се подкрепят от обществеността или се приемат тихомълком, това е нещо повече от тревожен сигнал", заяви тя.

Миналата година Германия прие около един милион мигранти, бягащи от войната или бедността в Сирия, Ирак или Афганистан. Този мигрантски поток дълбоко раздели страната между хората, които са готови да помагат на бежанците, и тези, които приемат пристигането им като заплаха.

За пръв път от падането на Третия райх Германия е свидетел на възход на твърда популистка десница, олицетворявана от партията "Алтернатива за Германия", която се представя силно на местни избори, особено в Източна Германия.

По данни на германската полиция от началото на годината са извършени 58 палежа на бежански центрове при общо 740 престъпни прояви срещу тях. Преди миграционната криза, през 2014 г., са регистрирани 199 престъпни прояви срещу бежански центрове, в това число шест палежа.

Най-сериозните нападения са в провинциите на бившата ГДР, въпреки че там населението от чуждестранен произход е не повече от 2-3 процента, а бежанците са малобройни.

Споделяне

Още от Европа