В Канада се появи първото минаре отвъд Полярния кръг

В Канада бе построено първото минаре в Арктика, предаде Франс прес в понеделник.

Джамията, която прилича външно на малка канадска дървена къща, пристигнала миналия месец в Инувик, в Северозападните територии, след като "пропътувала" 4 хиляди километра, натоварена последователно на гигантски камион и на шлеп. Станало готово тази седмица, минарето се извисява на височина от над 9 метра.

"Това е първото минаре, построено в Арктика", обяви гордо Амиер Сулиман - член на настоятелството на джамията. "Някои ще видят в него нова граница за исляма, но за мен, най-значимото във всичко това е, че тукашните мюсюлмани, които в продължение на дълго време бяха принудени да отиват за петъчната молитва в католическа църква или в каравана, сега имат свое собствено място за молитва", коментира той.

В Инувик - град с население от близо 4 хиляди души, намиращ се на 200 километра отвъд Северния полярен кръг, живеят около 80 последователи на исляма - канадци от судански, ливански и египетски произход. От няколко години те ходят на молитва втясна стара каравана.

Дълго време тези мюсюлмани не могли да се сдобият с молитвен храм поради високата цена на работната ръка и строителните материали в Големия север. Затова се наложило джамията да бъде построена в централната канадска провинция Манитоба, откъдето била транспортирана до Инувик.

Мюсюлманският храм, който е боядисан в жълто, ще бъде открит официално на 5 ноември.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?