В Лом един жител изхвърля 7 кг смет годишно, а в Несебър – по 2285 кг

В Лом един жител изхвърля 7 кг смет годишно, а в Несебър – по 2285 кг

В Лом един жител изхвърля по 7 кг смет годишно, докато в Несебър – по 2285 кг. Средно на всеки българин годишно се падат по 460 кг отпадъци. Това показват данните на Националния статистически институт. Тук трябва да се отчете факта, че в Лом живее предимно ромско население, докато по морето има много курортисти, посочи Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

В същото време в някои общини таксата за битови отпадъци на фирмите за едно лице е 8 лв., докато в други 10 000 лв. годишно. Има общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от приходите от такса смет при персонал от 600 души и население над 50 000. Предприятието ЗММ в Нова Загора например за 1 контейнер, който събира 250 кг отпадъци годишно, плаща по 8 000 лв. Това показва анализът на БСК от базата данни на 140 фирми, с която разполагат.

 

За десета поредна година Стопанската камара настоява да се промени определянето на размера на таксата за битови отпадъци. Принципът притежателят на имоти и активи плаща да се смени с европейския - замърсителят плаща, каза Божидар Данев, председател на БСК.

 

В Европа има поне десет метода за измерване на отпадъците, които изхвърля едно домакинство или една фирма, каза Данев. Той даде за пример измерването на боклука на една кооперация или изхвърлянето на отпадъците в отделни маркирани торбички.

 

Ефектите от порочното изчисление на такса смет, според БСК, са липса на стимули за намаляване на изхвърления отпадък, нереална отчетност, която води до невъзможност да се прогнозира правилно проектирането на съоръжения за оползотворяване на отпадъците.

 

От 2013 г. София експериментално ще замерва боклукът изхвърлян от едно домакинство и една фирма.

 

За да се стигне до промяна на ситуацията, БСК призовава парламентарните сили да внесат искане до Конституционния съд на текста от Закона за местните данъци и такси, с който се дава право налогът да се определя въз основа на данъчна оценка на имота, когато не може да се определи количеството на изхвърлената смет.

 

Данов прикани и президента Росен Плевнелиев да изпълни обещанието, което дал по време на предизборната кампания, да сезира Конституционния съд по този въпрос.

 

Всички фирми да атакуват общинските наредби за несправедливото определяне на налога, призова още Данов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?