В Мароко ветропарк ще копае криптовалута

Представата за вятърния парк край Дахла

Намерение да построи вятърен парк с мощност 900 МВ за добив на криптовалута смята да построи в Мароко, край град Дахла, нюйоркската частна акционерна компания "Букстоун Партнерс" (Brookstone Partners), чиито активи са за 150 млн. долара, предаде Блумбърг.

"Притежаваме ексклузивни права за за строеж на вятърна електростанция, но проблем беше намирането на подходящо място" казва управляващият партньор в компанията Майкъл Топорек. Според него в днешно време източниците на евтина енергия са изгодни за построяването на център за обработка на данни.

Вятърният проект на "Брукстоун" стартира след като в началото на 2018 г. компанията придоби права върху мястото за изграждането на турбините от германската "Алтус". Сега плановете са да набере през тази година финансиране от 100 млн. долара за построяването на първите 36 мегавата, които ще се използват за добиване на криптовалута и център за блокчейн транзакции. Завършването на целия проект ще струва около 3 млрд. долара.

Предизвикателство пред центъра за обработка на данни може да е непостоянното производство на ток от вятър, а машините за копаене на криптовалута имат нужда от постоянно захранване. Друг проблем е, че Дахла е туристически курорт, а за мястото, където се планира да се построи вятърния парк, има териториални претенции от страна на базираното в Алжир национално освободително движение Полисария.  

Според анализ на инвестиционната банка "Морган Стенли" добивът на криптовалута ща даде тласък на развитието на зелената енергия в САЩ. Според банката разходите за добив на един биткойн са между 3 и 7 хил- долара, което прави стойността на електроенергията ключова за миньорите на криптовалута. При регулярна цена от 8 цента за киловатчас в САЩ за тока от въглищни централи и стойност от 6 цента за зелена енергия, разликата може да икономиса на до 600 долара при добив на един биткойн.

Изданието посочва,че именно възобновяемата енергия е станала предпочитана за добив на виртуална валута, след като през 2017 г. цените на тока се увеличиха и нарасналите разходи за изчислителните центрове, копаещи биткойни, ги принудиха да се обърнат към възобновяемите източници.

"Всички тези машини консумират по последни данни енергия колкото Ирландия и дори повече и потреблението им до края на годината може да достигне това на Австрия", смятат в компанията "Диджикономист".

Споделяне

Още от Бизнес