В навечерието на срещата на Г-20 Путин разкритикува протекционизма и санкциите

Владимир Путин
Ден преди срещата на върха на Г-20 в Хамбург руският президент Владимир Путин разкритикува търговския протекционизъм и западните икономически санкции срещу страната му, които според него са скрита форма на протекционизъм, съобщи Франс прес.
 
Наложените на Москва американски и европейски санкции във връзка с украинската криза "са не само безперспективни, а и противоречат на принципите на Г-20 за сътрудничество в интерес на всички страни в света", пише руският лидер в статия, публикувана в германския икономически вестник "Ханделсблат".
 
Предишните икономически модели на практика се изчерпаха, протекционизмът се превръща в норма, а едностранните, политически мотивирани санкции в търговията и инвестициите, включително върху разпространението на технологиите, се превръщат в негова скрита форма, посочва Путин.
 
В края на юни Европейският съюз удължи с шест месеца, до 31 януари 2018 г., санкциите срещу Русия поради липсата на напредък при прилагането на договореностите от Минск, които трябва да доведат до спиране на бойните действия и начало на политически диалог между проруските бунтовници и украинското правителство.
 
Икономическите санкции, съчетани със срива на цените на петрола, хвърлиха Русия в най-продължителната от идването на власт на Путин през 2000 г. рецесия, от която страната се мъчи да се възстанови.
 
"Убеден съм, че единствено откритите, основаващи се на единни норми и стандарти търговски връзки ще стимулират растежа на световната икономика и ще способстват за развитие на отношенията между държавите", допълва Путин.
 
По време на форума в Хамбург се очаква руският президент да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, известен с протекционистките си позиции в областта на търговията.
Споделяне

Още от Свят