В ОПЕК няма единна позиция по въпроса за квотите за добив на петрол

В навечерието на министерската среща на картела в Доха между членовете му няма единство по въпроса за квотите за добив на петрол, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според министъра на промишлеността и енергетиката на Алжир Шакиб Хелил квотите трябва да бъдат намалени веднага, тъй като положението с износа на иракски петрол остава неясно и именно това води до повишаване на цените на суровината.

Още през април страните от ОПЕК предложиха да намалят сегашната си квота от 24,5 млн. барела дневно с 2 млн. барела, за да оставят място за Ирак. Засега обаче връщането на страната на световния пазар се отлага заради бедственото положение на иракския петролен сектор, който пострада от мародери по време на войната.

Според ръководството на ОПЕК, положението на световния петролен пазар позволява да се предположи, че през третото тримесечие търсенето на петрол ще нарасне с 1,3-1,5 млн. барела дневно, което би позволило да се запазят сегашните квоти за добив на петрол.

Поради това Венецуела и Индонезия се обявиха против промяната на квотите и тяхната позиция се ползва с подкрепата на повечето страни-членки на картела. На утрешната среща на ОПЕК в Доха са поканени и страни-независими износители на петрол, като Русия, Мексико и Норвегия, за да се съгласува с тях бъдещата експортна политика на картела.

Министърът на нефтената промишленост и енергетиката на Норвегия Ейнар Стенснес демонстрира вчера по време на срещата си с венецуелския министър на енергетиката и мините Рафаел Рамирес готовност за намаляване на производството на петрол на неговата страна при необходимост, но не и като част от общите ограничения, за които настоява ОПЕК, предаде АП.

Срещата между двамата министри се състоя в навечерието на утрешната извънредна министерска среща на ОПЕК в Доха /Катар/, на която ще се обсъжда производствената политика на картела.

Норвежкият министър подчерта, че всяко решение на неговата страна, която е третият по големина в света износител на петрол с около 3 млн. барела дневно, ще бъде едностранно и базирано на нейната собствена оценка за положението на пазара.

Според Ейнар Стенснес цените сами по себе си няма да бъдат фактор за намаляване на производството на Норвегия, която не е член на ОПЕК, но евентуално по-нататъшно движение на цените надолу ще накара страната да намали добивите си.

Ние трябва да се научим да приемаме ниските цени, каза министър Стенснес, добавяйки, че те биха могли да доведат до по-голяма стабилност на петролните пазари. Норвежкият министър припомни подкрепата на Норвегия за производствените ограничения на ОПЕК през август 2001 г., когато страната намали добивите си със 150 000 барела дневно, след като цените на суровината достигнаха 15 долара/барел.

Можем да го направим пак, ако е необходимо, добави министърът. Според него цена от 20 долара за барел е "нормална". В момента световните цени на петрола се движат в рамките на ценовия коридор на ОПЕК - 22-28 долара/барел.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес