В опит да спаси медсестрите България финансира нова ваксина срещу СПИН

България ще финансира създаването на ваксина срещу вируса на СПИН съвместно с италианския институт, лекувал заразени от вируса либийски деца, за които бяха осъдени българските медицински сестри, съобщи радио Дойче веле. В същото време италианската агенция АНСА съобщава за тайни преговори с Либия за освобождаването на български медицински сестри и лекар в замяна на парична компенсация за семействата на заразените.

От италианска страна няма коментар на въпроса дали българското спонсорство на изследването се вписва в подобен контекст.

По-рано тази седмица германският седмичник Шпигел цитира либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, според когото проблемът с медицинските сестри може да се реши, ако европейските правителства най-после предприемат нещо в полза на пострадалите семейства на децата, заразени от СПИН - например, да се подсигурят щедри обезщетения или безплатно лечение на болните в европейските клиники.

Инициативата за създаване на ваксина срещу вируса на СПИН е под егидата на италианското правителство, по чието настояване в сряда Европейският съюз взе принципно решение да отмени изцяло оръжейното ембарго срещу Триполи. Преди това САЩ вдигнаха търговските санкции срещу Либия като награда за решението на Кадафи да се откаже от програмите си за оръжия за масово унищожение.

Проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни болести, подписа от името на България договор за финансиране на изследвания за създаване на ваксина за деца или по-точно предаването на вируса от майка към дете. Част от парите ще се използват за поддръжка на лаборатория по имунология в Бряг на слоновата кост, където ще се правят клиничните изследвания с болни, се казва в комюнике на италианското правителство.

Българските представители предпочетоха да не оповестяват сумата, с която София участва в проекта, предаде кореспондент на радио Дойче веле от Рим.

Изследването ще започне през следващата година. В него ще участват откривателите на вируса на СПИН Робърт Кало и Люк Монтание. Предвижда се ваксината да бъде готова през 2006 г.

От италианска страна партньор и спонсор е институтът "Бамбинджезо", където бяха лекувани либийски деца, заразени със СПИН, за които са осъдени българските медици. Идеята за проучването била на световноизвестния експерт по СПИН проф. Виторио Колизи, обявил се в защита на българите в Либия.

В реч пред ООН Паси призова за справедливо решение

В речта си пред 59-та сесия на Общото събрание на ООН в четвъртък българският външен министър Соломон Паси отдели специално внимание на съдбата на петте български медицински сестри в Либия, които на първа инстанция бяха осъдени на смърт по обвинения в умишлено заразяване на близо 400 либийски деца с вируса на СПИН, предаде кореспондентът на БТА.

"България приветства възходящата реинтеграция на Либия в международната общност. Моята страна обаче смята, че убедително доказателство за това, че либийските власти зачитат човешките права и общочовешките ценности, ще бъде справедливото решение на известния случай с петте български медицински сестри и палестинския лекар, които в продължение на шест години са зад решетките на Триполи и Бенгази", заяви министър Паси. От името на България той призова ООН да удвои усилията за борба с пандемията на СПИН в Африка, която е "причината, довела до трагичното развитие на случая с шестимата невинни медицински работници".

Пауъл призова Шалкам за благоприятно решение за българките

Американският държавен секретар Колин Пауъл е изразил пред либийския външен министър Шалкам загрижеността на САЩ за съдбата на петте български медицински сестри, осъдени по обвинение в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН, пише в петък в. Вашингтон пост по повод срещата на Пауъл и Шалкам в Ню Йорк. Изданието припомня за мнението на американски и европейски дипломати, според които обвиненията са неоснователни.

Макар да признаваме страданията на либийците и по-специално на либийските деца, заразени с ХИВ в Бенгази, ние призоваваме за бързо благоприятно развитие по случая с българските медицински сестри, заявил Пауъл.

Ройтерс припомня твърденията на няколко от българките, че признанията им били изтръгнати с мъчения. Западни медицински експерти свидетелстваха, че епидемията е започнала преди пристигането на сестрите в болницата, най-вероятно заради лоши хигиенни условия, добавя Ройтерс.

На разговора между Шалкам и Пауъл бил повдигнат и въпросът за подкрепата за тероризма, оказвана от Либия в миналото. Пауъл изразил загриженост и заради твърденията, че либийският лидер Муамар Кадафи е разпоредил убийството на престолонаследника на Саудитска Алабия принц Абдула.

Либия все още фигурира в списъка на Държавния департамент на САЩ на страните, подкрепящи тероризма.

Още от България