В Пакистан е арестуван организатор на терористичните атаки в Мумбай през 2008 г.

В Пакистан е арестуван организатор на терористичните атаки в Мумбай през 2008 г.

Пакистанските власти арестуваха Хафиз Сайед, лидер на терористичната организация "Джамаат уд Дава" и предполагаем организатор на четиридневните екстремистки атаки в индийския град Мумбай през 2008 г. по обвинение във финансиране на тероризма, съобщи телевизия Гео Ти Ви, цитирана от Ройтерс.

Според телевизията терористът е арестуван на път от Лахор към Гуджранвала в пакистанската провинция Пенджаб.

Задържането на екстремиста става дни преди визитата във Вашингтон на пакистанския премиер Имран Хан, който обеща да разбие екстремистките групи, действащи в Пакистан.

Сайед, който е определен като терорист в САЩ, е основател на "Лашкар е Тайба" ("Армия на чистите"). Тази екстремистка групировка е обвинявана в САЩ и Индия за атаките в Мумбай, отнели живота на повече от 160 души.

Задържаният отрича участие в атаките и твърди, че неговата мрежа, включваща 300 медресета и училища, болници, печатница и линейки, няма връзки с екстремистки групи.

През ноември 2008 г. четири мобилни групи ислямистки бойци, пристигнали от Пакистан с моторници, извършиха поредица нападения в Мумбай. Терористите избиха хора на гарата, в кафенета и хотели и нападнаха полицейски участък, болница и еврейски културен център. Жертви на атаките станаха 166 души, включително чужди граждани.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?