В понеделник тръгват субсидиите за обработвана площ

В понеделник тръгват субсидиите за обработвана площ

Изплащането на над 597 млн. лв. субсидии по Схемата за единно плащане на площ тръгва в понеделник – 26 януари, каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща с представители на земеделските кооперации от Североизточна България в курорта "Златни пясъци”. Пари ще се дават само за заявени за подпомагане площи, които не се застъпват с нивите на други собственици. При изчистване на споровете който има право на субсидия за дублираната площ, ще се изплащат и средствата.

В сряда пък ще започне и изплащането на втория транш на националните доплащания за животновъдите, съобщава още Грудев, цитиран от пресцентъра на агроведомството .

Той заяви, че за да не бъде и 2015 г. нулева при усвояването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), мярката за инвестиции в земеделските стопанства ще бъде отворена в края на март или началото на април. По думите на Грудев, времето за приема на проекти ще бъде достатъчно голям, за да могат повече бенефициенти да участват в него. Втората мярка, по която министерство ще настоява да започне прием е за младите фермери. Заявленията по нея ще започнат да се приемат от края на май.

"И по двете мерки всички коментари и забележки от страна на Европейската комисия са изчистени, така че рискът за държавата при отварянето им, ще бъде минимален. Очакваме в средата на годината Програмата да бъде официално одобрена от ЕК”, каза Грудев.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?