В района на Токио влезе в сила извънредно положение заради пандемията

В района на Токио влезе в сила извънредно положение заради пандемията

Японският премиер Йошихиде Суга помоли гражданите да съдействат във връзка с влязлото в сила днес за района на Токио извънредно положение заради пандемията, предаде ДПА.

Суга обяви едномесечно извънредно положение за Токио и за три съседни префектури, Чиба, Канагава и Сайтама.

Решението за извънредното положение бе взето на фона на регистрираните вчера рекордни 2447 нови случая на заразяване с коронавирус.

В Токио почти всички носят маски, но влаковете на обществения транспорт продължават и днес да са препълнени с хора въпреки призивите на правителството повече хора да работят от вкъщи.

В изявление пред журналисти губернаторката на Токио Юрико Коике изрази опасенията си във връзка с претъпканите влакове и призова компаниите да ограничат броя на хората, работещи в офисите със 70 процента, което е една от целите на японското правителство.

Суга подчерта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава и в други части на страната, като за последното денонощие Япония регистрира общо 7570 нови заразени.

Вчера бе преминат за първи път прагът от 7000 потвърдени случая на коронавирус за денонощие.

"Възприемаме сегашната ситуация много сериозно. Определено искаме да преодолеем трудната ситуация, като получим подкрепа от обществото", изтъкна японският премиер.

Губернаторът на западната префектура Осака, втория по численост на населението градски район в Япония, ще поиска от правителството да въведе извънредно положение в региона, предаде Ройтерс.

Общият брой на регистрираните в Япония заразени е около 260 хиляди. Близо 3900 човека са починали.

Япония е по-слабо засегната от пандемията в сравнение с много други държави, но така и не успява да овладее разпространението на новия коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?