В Русия вече действа спорният закон за цензура в интернет

Владимир Путин

В Русия влезе в сила спорният закон за включените в "черни списъци" интернет сайтове, чиято цел е да защити децата и непълнолетните от считани за опасни информации, съобщи Франс прес.

Според наблюдатели текстът е предназначен да цензурира интернет в Русия.

Законът бе подписан в събота от президента Владимир Путин и вече е обнародван в официалния вестник "Российская газета". Той предвижда създаване на федерален регистър, който да регламентира дейността на сайтовете, съдържащи информации, забранени от закона и задължава техните собственици или доставчици да ги закриват.

"Създаването, попълването и управляването на този регистър се извършват от орган на изпълнителната власт с правомощия, делегирани за тази цел от руското правителство", се казва в документа без повече уточнения.

Законът бе одобрен в средата на юли от двете камари на руския парламент и е насочен срещу сайтове с порнография от педофилски характер, насърчаващи консумацията на наркотици или даващи съвети за самоубийство.

За по-малко от три месеца Владимир Путин, който през май се завърна на президентския пост, усили контрола над руското гражданско общество след безпрецедентно протестно движение чрез приемането на редица закони, определени от опозицията като репресивни.

Един от тези нови закони определя като "чуждестранни агенти" и поставя под строго наблюдение неправителствените организации с финансиране от чужбина, които водят "политическа дейност. Друг закон осъжда на много високи глоби организаторите на неразрешени публични събирания, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят