В. "Сън": 80 хиляди българи ще пристигнат във Великобритания след януари

Около 400 хиляди български граждани възнамеряват да емигрират на Запад след по-малко от шест месеца и Великобритания е първият им избор, пише британският "Сън".

Таблоидът цитира огласеното наскоро в България социологическо проучване, според което 17 на сто от българите на възраст от 15 до 55 години са готови да стегнат багажа си.

 

Освен Обединеното кралство другата най-предпочитана дестинация за бягство от икономическата криза е Германия.

 

"Сън" припомня, че съгласно правилата на ЕС от 1 януари догодина гражданите на България и Румъния ще имат правото свободно да идват да живеят във Великобритания. Досега пръв избор на българите бяха Испания, Гърция и Италия поради сходството в езиците, обяснява "компетентно" вестникът и отбелязва, че сега много повече българи говорят английски.

 

Изданието изчислява, че ако се сбъдне прогнозата на българската агенция "Афис", след януари догодина на Острова ще пристигнат 80 хиляди българи, като допълва, че румънците също ще бъдат хиляди.

 

"Сън" цитира и поредното изявление по темата на лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фараж, според когото в бъдеще броят на българите на Албиона може да надхвърли милион.

Броят на имигрантите от ЕС във Великобритания бил подценен

Организация, бореща се за по-ниски равнища на имиграция в Обединеното кралство, предупреди, че властите може би са подценили размера на имиграцията, съобщава Би Би Си.

"Майгрейшън уоч" твърди, че Бюрото за национална статистика може би е изчислило погрешно разликата между броя на пристигащите и броя на напускащите страната - нетната имиграция. Представители на Бюрото вече са признавали, че преди са подценили броя на хората имигрантите, пристигащи във Великобритания от страни като Полша, когато ЕС се разшири на изток през 2004 г.

Сър Андрю Грийн, председател на "Майгрейшън уоч" твърди, че същата грешка може би е допусната пак сега, когато Великобритания се подготвя да вдигне ограниченията за трудовия  си пазар за българи и румънци догодина.

Грешката била открита от Бюрото за национална статистика през май, когато сравнили резултатите от преброяването през 2011 г. с населението, което очаквали да установят въз основа на броя на ражданията и смъртните случаи и официалните данни за имиграцията. Откритието означава, че имиграцията между средата на 1997 г. и средата на 2010 г. възлиза общо на почти четири милиона вместо регистрираните 3,4 милиона.

Сър Андрю Грийн е изпратил писмо до статистическото бюро с призиз за ревизия на предишните изчисления за имиграцията. Британски медии цитират писмото, в което се казва: "Четири милиона имигранти за 13 години е стъписващ брой - най-големият в историята ни, включително норманското нашествие през 1066 г. Няма смисъл да се крият лошите новини в неясни документи. Това просто унищожава доверието. Няма друга статистика, по-важна за обществото. В интерес на общественото доверие в правителствената статистика е необходима цялостна ревизия на имиграционната
статистика и новите данни да бъдат публикувани незабавно".

"Майгрешън уоч" добавя, че като се вземе предвид единият милион британци, емигрирали в периода от 1997 до 2010 г., нетната имиграция възлиза на три милиона.

Правителството досега отказва да посочи число за броя на българите и румънците, които ще дойдат във Великобритания, когато ограниченията отпаднат презяунари. Организации като "Майгрейшън уоч" твърдят, че може да пристигнат до 250 000 души да работят в кралството през следващите пет години. Правителството обеща да намали годишната нетна имиграция до под 100 000 до парламентарните избори през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България