В София вече има паметник на Роналд Рейгън

В сряда в столичния Южен парк бе официално открит паметник на 40-я американски президент Роналд Рейгън. Инициативата е заради приноса на Рейгън за падането на "Желязната завеса" и подкрепата му за демократизацията на страните от Източна Европа.

"Това е човекът, който промени историята на света и нашата история", каза при откриването Стоян Трайков, представител на Инициативния комитет.

"Малко са личностите в историята на света за последните 50 години, които са били толкова отдадени на каузата на свободата и демокрацията. Той казваше, че свободата не е стока, че тя не се купува и че човек всеки ден трябва да се бори за нея", каза на свой ред бившият главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов, който също е част от Инициативния комитет.

На събитието присъстваха множество български политици от десните партии, както и Петър Николов ("Обединени патриоти"), американският посланик Ерик Рубин, бившият губернатор на Вирджиния Джордж Алън, общественици и граждани.

Роналд Рейгън е наречен "Великият комуникатор" заради своето красноречие. Във външнополитически план той предприема курс на твърдо противопоставяне със Съветския съюз, като рязко изоставя политиката на сближаване, водена в продължение на 12 години от неговите предшественици. Политиката на Рейгън се базира върху допускането, че икономиката на СССР няма как да издържи темпото на САЩ в превъоръжаването. Той провокира Съветският съюз да се впусне в непосилна военна надпревара. В крайна сметка съветската система достига до пълен колапс точно в края на втория мандат на Рейгън.

Именно Рейгън нарича СССР "империя на злото" и предрича по време на реч в Западен Берлин падането на "Желязната завеса". За него тогавашният британски премиер Маргарет Тачър казва, че е успял да спечели Студената война без да произведе и един изстрел.

"Не случайно (паметникът на) Рейгън гледа към парламента. Той казваше, че всяка власт на управляващите произлиза от управляваните. Трябва да помним неговия завет, че свободата е винаги на едно поколение от унижение. В нашата страна (САЩ – б. ред.), подозирам, този цитат е забравен. Предполагам, че така е и в България. Нека не забравяме, че факелът на свободата е в наши ръце", каза Джордж Алън. Бившият губернатор сега е в борда на директорите на "Young America foundation", която управлява ранчото на Роналд Рейгън.

Той напомни за речта на 40-я президент на САЩ в Западен Берлин през 1987 г., където Рейгън призовава: "Г-н Горбачов, отворете тази врата, махнете тази стена. Свободата не търпи стени". Две години по-късно стената падна.

"За много хора в тази част на света Роналд Рейгън бе нещо много повече от представител на своята страна. Той беше надеждата, вярата и оптимизма във време, в което мнозина се бяха отчаяли, че е възможно да се възстанови свободата в Източна Европа. Той не само знаеше, че е възможно, но и че е неизбежно. Сега ние сме част от една общност, която вярва, че човешката свобода е по-силна от всяка политическа система", добави американският посланик Ерик Рубин.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?