В Судан е извършен военен преврат

Суданският президент Омар ал Башир

В Судан е извършен военен преврат, съобщиха в четвъртък световните информационни агенции. Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф се появи по държавната телевизия, облечен във военна униформа и обяви, че президентът Омар ал Башир е свален от власт от армията.

"Обявявам в качеството си на министър на отбраната, че режимът падна, а неговият лидер е задържан на сигурно място", каза министърът, цитиран от АФП и БТА. Военният министър обяви, че превратът е заради протестното движение срещу управлението му.

Министърът каза, че армията ще поеме контрол върху страната за две години, след което ще се произведат "свободни и честни избори". През това време Судан ще бъде управляван от военен съвет, създаден по общо решение на армията, разузнавателните служби и силите за сигурност.

В страната се въвежда тримесечно извънредно положение, правителството се разпуска, а конституцията се суспендира. Затваря се въздушното пространство за 24 часа. До второ нареждане се затварят и границите на страната. Налага се комендантски час през тъмната част на деня.

Преди съобщението на военния министър представителите на протестното движение обявиха открито, че водят преговори с военните за прехода към ново управление. Първоначално част от протестиращите се зарадваха на новината за преврата, но по-късно главният организатор на протестното движение каза, че няма да приеме военен преврат.

Седящата стачка пред сградата на главното военно командване ще продължи, докато контролът върху прехода към демокрация не бъде предаден на гражданска институция, а не на военен съвет.

Сваленият президент Омар ал Башир пое властта през 1989 г. също с преврат. Той застана начело на съюз на военни и ислямистки хардлайнери, припомня Франс прес. По-късно Башир бе принуден да се примири с отцепването на Южен Судан, в който преобладава християнско население, и стана нежелан и отхвърлен от международната общност лидер.

Той е издирван от международния трибунал за военни престъпления заради жестокостите на режима в суданската област Дарфур.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят