Дянков обяснява защо няма допълнителни средства за БАН:

В цялата държава, в цяла Европа и в целия свят няма достатъчно пари

Сн. БГНЕС

"В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари". С тези думи по време на петъчния парламентарен контрол финансовият министър Симеон Дянков даде да се разбере, че БАН не може да се надява на по-щедро финансиране от държавния бюджет.

“Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че никой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 година“, заяви Дянков в отговор на депутата от левицата Ваня Добрева.

Тя заяви, че недостатъчната държавна субсидия за БАН за 2010 и 2011 г. се отразява негативно на научния потенциал, намаляват се собствените приходи по международни програми и не се осигуряват минимални средства за издръжка, като това е било отчетено в годишния доклад на БАН.

Дянков коментира, че освен държавната субсидия от 59 млн. лева БАН получава приходи по линия на проектното финансиране от международни проекти, националните програми и от Фонд “Научни изследвания” и за тази година допълнителното финансиране е около 30 млн. лв.

Дянков съобщи, че през лятото е водил разговори с вече покойния председател на БАН акад. Стефан Додунеков за това как да се подобри финансовото състояние на академията.

“Изчакваме в началото на декември да дойде ново ръководство и сме готови с това ново ръководство да обсъждаме темата. Да, може би ще има възможности за повече финансиране, но трябва да има ясен принцип за какво отива това финансиране. Постоянните коментари, че няма достатъчно пари - да в цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, защото е криза и в целия свят няма достатъчно пари“, каза Дянков.

Споделяне

Още от България