В Туитър са изтрити данни от решаваща важност за руското разследване в САЩ

В Туитър са изтрити данни от решаваща важност за руското разследване в САЩ

Социалната мрежа Туитър (Twitter) е изтрила тиутове и други данни на потребители с потенциално незаменима стойност за разследването на подозренията за руски манипулации на социалната мрежа по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. Това твърдят настоящи и бивши американски служители от сферата са киберсигуростта, цитирани от "Политико".

Федералните разследващи сега смятат, че Туитър е била един от най-мощните инструменти на Русия в усилията ѝ за промотиране на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън, твърдят източници на изданието.

Разгръщайки армии от автоматизирани ботове и фалшиви потребители, създавайки привличащи вниманието хаштагове и фиктивни рекламни кампании, неиндефицирани засега лица периодично са стартирали в Туитър вълни от сюжети в подкрепа на Тръмп и против Клинтън, които са били или лъжливи, или силно преувеличени.

Според официални представители значителна част от информацията в Туитър, която би могла да разкрие кой стои зад тези операции, как те са взаимодействали помежду си и евентуалните им връзки с Кремъл, е погребана под планини от данни, акумулирани в последните години от социалната мрежа.

Анализирайки данните назад във времето, разследващите биха могли да установят кога започват руските операции за оказване на влияние и как "те се опитват да побутнат сюжетите в определена посока", по думите на правителствен консултант по киберсигурност.

Ето защо, ако имате достъп до всичко това, виждате кога мрежите от ботове се повяват и изчезват и как оформят сюжети около определени събития, казва анализатор, пожелал анонимност.

Значителна част от ценната информация, притежавана от Туитър, обаче е изгубена за добро, според киберанализатори и други настоящи и бивши официални американски служители.

Една от причините е агресивната политика на конфиденциалност от страна на Тиутър, зачитаща интереса на потребителите. Тя предвижда, ако даден потребител преправи или изтрие своя публикация, платена промоция или целия си акаунт, самата компания да направи същото. Политиката на Туитър изисква подобни действия да се предприемат и от частни компании, които плащат за достъп до потока от данни в реално време, както и хранилищата за данни, които се ползват за маркетингови или други комерсиални анализи.

Другата причина е, че правилата на руското "киберизкуство" предписват агентите незабавно за изтриват всички свои дигитални следи, според бившия заместник изпълнителен директор на ФБР Робърт Андерсън и други хора, които са наясно с руските операции за оказване на влияние.

Томас Рид, професор по стратегически изследвания в университета "Джон Хопкинс", обвини Туитър, че прекалено много улеснява руснаците и други злонамерени играчи да похитят платформата на социалната мрежа, която не пресича подозрителната им активност и позволява да прикриват следите си просто чрез натискане на бутона "delete".

"Трябва ли операторите на ботове и хора, разпространяващи омраза и насилие, да имат право да премахват съдържане от публичния домейн? Туитър казва "да", а аз мисля, че това е скандал", казва Рид. Той е сред експертите, които свидетелстват пред сенатската комисия по разузнаване, разследваща руските дезинформационни кампании.

Туитър премахва съдебни доказателства от публичния домейн и прави работата на разследващите по-трудна, а може би и невъзможна, коментира Рид.

Ако Туитър беше подизпълнител на ФСБ - руската национална разузнавателна агенция, въвлечена в кампанията за намеса в американските избори през 2016х г., казва Рид, "те не биха могли да изградят по-ефективна платформа за дезинформация".

Туитър отказва да коментира колко от релевантните данни са били изтрити, дали някаква част може да бъде възстановена, както и други въпроси, отправени от "Политико". Вместо това от компанията са посъветвали да бъде прочетен дребният шрифт, указващ политиката на Туитър за съхраняване и конфиденциалност на данните. Там се казва, че веднъж след като даден акаунт бъде деактивиран, има много малък период, в който компанията може да получи достъп до информацията в него, включително и туитовете. Съдържанието, изтрито от потребителите му (включително туитовете), е недостъпно.

Киберанализатори обаче твърдят, че Туитър агресивно прилага политика на "постоянно изтриване".

Бивш висш служител на Сената, запознат с действията на Туитър, коментира, че по този начин злонамерени участници в мрежата могат лесно да извадят "късмет", а Туитър може да има останали записи за тях, но според правилата на заявената им политика, ако акаунтът или публикациите са били изтрити, те вече са заминали.

Тази позиция споделя и Клинт Уотс, бивш агент на ФБР, който внимателно следи руските манипулации в социалните медии. По думите му Туитър е особено уязвима, тъй като "истината е, че те не знаят кой е на тяхната платформа или как лоши хора правят лоши неща".

Когато руснаците пуснат някаква голяма история или гръмка лъжа, те унищожават своите акаунти, те са много добри в правдоподобното отричане или прикриване на следите си, допълва Уотс.

От Туитър заявиха, че правят широк преглед върху съмнителното използване на платформата от страна на Русия, включително какъв брой хора може да са били засегнати от дезинформацията, както и дали има някакви потенциални връзки между руски акаунти и щаба на Тръмп, също така колко високопоставени "инфлуенсъри" се свързват с тях.

Шефовете на компанията обаче са далеч по-малко отзивчиви, за разлика от колегите им във Фейсбук, при разкриването на детайли за това какво е разкрило вътрешното им разследване на предполагаемата руска активност на техните платформи.

Изслушването на представители на Туитър в сенатската комисия по разузнаване на 28 септември вбеси високопоставения сенатор -демократ Марк Уорнър, който каза, че компанията не е успяла да схване колко сериозно е разследването. Той обвини Туитър, че предоставя "неадекватни" детайли относно дезинформацията, разпространявана чрез платформата ѝ от руски източници по време на президентската кампания в САЩ.

Според сенатора компанията е провела минимално разследване, търсейки само информация за акаунти с руска връзка, които вече са били разкрити от Фейсбук при собственото им разследване.

Туитър заяви, че на базата на тази информация компанията е закрила 201 акаунта, свързани с "Агенцията за изследване на интернет", известна като "фабрика за тролове", свързана с Кремъл. От Туитър поясниха, че множество хора от тази агенция са заплитали и разпространявали лъжливи истории в социалните мрежи. Освен това руският новинарски сайт RT, който е свързан с Кремъл, е изхарчил близо 275 000 долара на платформата на Туитър.

Наскоро Гугъл откри доказателства за руска манипулация на платформата му чрез използване на данни, които са изтеглени от Туитър. Компанията използва тази информация да свърже руски акаунти в Туитър с други акаунти, които са ползвали услуги та Гугъл за купуване на реклама, съобщи наскоро "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че Гугъл са извършили проучването си без да получат съдействие от Туитър, откъдето отказаха да коментират разкритията на Гугъл, включително предположенията, че част от нужната за разследването информация все още е налична.

Андерсън, който 15 години е преследвал и арестувал руски шпиони за ФБР, предупреждава: ако руските акаунти не са били изтрити от самите руснаци, вероятно Путин, бивш шпионин, ги е оставил нарочно, за да заблуди американското разследване.

КГБ беше една от най-безпощадните контраразузнавателни организации, с която САЩ са се сблъсквали, а Путин дълго време е бил офицер в КГБ, коментира Андерсън. А сега като руски президент, го сложете начело на цялото високоскорстно разузнаване, киберспособности и кибероперации - и имате много мощен противник, заключава той.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?