В Украйна се извършва най-голямата размяна на военнопленници

В Украйна се извършва най-голямата размяна на военнопленници

Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха днес най-голямата размяна на военнопленници в продължаващия близо четири години конфликт, която може да засегне общо 380 души, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Първа група от петнайсетина украински военнопленници пристигна с автобус на територия под контрола на Киев, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието.

Сепаратистите се очакваше да предадат в сряда на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен контрол в Донецка и Луганска област, а в замяна трябваше да получат 306 души, държани в плен от украинските власти.

Тази операция - първата размяна на пленници за последните 15 месеца между двата лагера - се провежда на фронтовата линия край град Горловка, на около 40 км североизточно от сепаратистката "столица" Донецк.

Тя стана възможна след дълги преговори с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и руския патриарх Кирил. Освобождаването на военнопленниците е ключова точка от подписаните през февруари 2015 г. мирни споразумения от Минск.

Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна трябва да върне на сепаратистите, са си излежали наказанията и са освободени, така че няма да участват в организираната размяна, съобщи представителка на украинския парламент, цитирана от ТАСС.

Освен тях, по думите ѝ, има около 10-15 души, които не искат да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на кореспондент на ТАСС от мястото на събитието Киев е завършил размяната на пленници с т.нар. Луганска народна република. На украинската страна са били предадени 16 задържани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, но двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с т.нар. Донецка народна република.

Представителят на Украйна в хуманитарната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук заяви, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под бунтовнически контрол или са били освободени, предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?