Вагит Алекперов: С толкова бензиностанции в България няма как да има картел

"Лукойл" остава в България, планира нови енергийни проекти у нас

Бойко Борисов прие Вагит Алекперов в Министерския съвет, сн. МС

Няма картел при горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша и в страната има огромно количество бензиностанции. Това заяви президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов пред журналисти в четвъртък. Той е на посещение у нас от предишния ден, когато се срещна с президента Румен Радев и обяви плановете на нефтения гигант да превърне България в експортен петролен център и да продължи да инвестира у нас. Алекперов се срещна в четвъртък и с премиера Бойко Борисов, когото увери, че компанията ще продължи да развива дейност у нас.

В подкрепа на невъзможността на картел при горивата шефът на "Лукойл" припомни анализа на Комисията за защита на конкуренцията, който оневини заподозрените в ценови договорки компании, сред които бе и "Лукойл". Антимонополната комисия прекрати това разследване, както и проверката срещу петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас, че злоупотребява с господстващо положение като е продавала на българския пазар на по-високи цени, отколкото на външния.

"Второ – България е единствената държава, където има толкова голямо количество бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде! Практически днес броят на бензиностанциите е два пъти по-голям, отколкото броя на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен", заяви Вагит Алекперов.

"При цените на дребно сме сред най-евтините в Европа... По отношение на цените преди облагане ние сме в средата и това се дължи на редица фактори – един от тях е контрабандата, която отнема от легалния пазар. Модернизацията на завода и всички тези фактори определят производствената цена”, допълни генералният директор на "Лукойл – България” Валентин Златев.

И според Алекперов проблем на пазара е контрабандата с горива, която е възможна заради пропуски в българското законодателство. "Законодателството на България е не дотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар.", каза шефът на руската "Лукойл".

Темата с контрабандата на горива е била обсъдена и с премиера Бойко Борисов стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В разговора си с Алекперов Борисов акцентирал върху предприетите от кабинета действия в тази посока и изтъкнал, че всички министерства, ангажирани с темата, действат много активно, за да се постигне максимална ефективност.

Алекперов увери медиите, че компанията няма да се оттегля от България, а увеличеното ѝ пазарно присъствие на турския пазар ще гарантира работа за бургаската рафинерия. "Там се формира такъв пазар, който гарантира стабилност и работа, в това число и на българския  нефтен завод”, каза Алекперов.

Руският представител обясни още, че се планират нови проекти у нас, свързани с преработката на нефтохимически продукти и темата вече е обсъдена с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Плановете на компанията, инвестирала досега у нас над 3 млрд. долара, да развива дейността си в България са били представени и на министър-председателя.

Шефът на "Лукойл"обаче отказа да коментира намеренията в конкретика. По информация на Mediapool от ведомството засега намеренията са твърде общи и в начална фаза.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?