Вагони в бърз влак димяха, БДЖ мълчи

Цяла седмица от БДЖ мълчаха за пореден инцидент във влак, при който в две от купетата на композицията, пътуваща от Бургас до София, се появил дим, а вагонът бил откачен от композицията. Обяснението на прес центъра на железниците е, че нямало никаква опасност за пътниците и затова преценили, че не е необходимо да информират обществеността.

Случката се е разиграла на 4 февруари при потеглянето на бързия влак от Бургас в 22.15 часа. Около гара Българово две от купетата започнали да димят. През Mediapool от БДЖ обясниха, че димът се дължал на нагорещена гумена изолация около системата за отопление на влака.

От железниците уточниха, че системата във въпросния влак не ползва реотани, а подава към купето затоплен въздух, но не обясниха дали т.нар. въздушно-канална система може да причини пожар.

След като гумената изолация запушила заради прегряване се задействал защитен механизъм и отоплението в купетата спряло. От БДЖ обясниха, че махнали композицията и преместили пътниците просто защото във вагона вече нямало парно.

"Винаги, когато е имало случай, в който пътниците са застрашени, ние информираме хората и обясняваме, но сега не е имало никаква заплаха. Вече някой да кихне във влака, и става на въпрос", казаха от БДЖ пред Mediapool.

Случката се разиграва дни, преди да се навърши една година от пожара във влака София – Кардам, в който загинаха девет души. Причината за огъня най-вероятно е проблем с отоплителната система в изгорелия кушет-вагон.

Наскоро прокуратурата повдигна първите обвинения за трагедията в нощния влак. Те са срещу зам.-директора на поделението за пътнически превози на БДЖ Георги Иванов, началничката на влака Иванка Костадинова и шафнерът Георги Георгиев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?